вівторок, 14 травня 2019 05:40

Міжхребцева грижа розсмоктується за рік

 

— Прийшов до нас 40-річний киянин із міжхребцевою грижею, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із міжнародного центру нейрохірургії. — Сильно болить спина й нога. Ходити не може. Колов знеболювальне, чекав, що грижа зменшиться. Перепробував усі можливі методи лікування. Пройшло три місяці, біль не вщухає. А чоловікові потрібно повертатися на роботу. У такому випадку допоможе тільки операція.

Більшість гриж міжхребцевих дисків не потребують оперативного втручання. Мають здатність усихати й зменшуватися. Але для цього має бути повний спокій. Надмірний рух лише посилює біль.

— Дійсно, кожна грижа з часом розсмоктується, — продовжує Курілець. — Цей процес триває від 9 до 12 місяців. І це відбувається не за допомогою медицини, таблеток чи блокад. Грижа розсмоктується сама по собі. Але часто лікарі собі приписують цей здобуток. Кажуть, що це сталося від вправ і масажів. Це, звичайно, дуже вигідно, бо пацієнти платять чималі гроші.

Як нейрохірург, який оперує грижі і оперує їх багато, можу сказати: завжди можна обійтися без операції. Від гриж ще ніхто не вмирав. Але якщо грижі розсмоктуються, чому ж ми їх оперуємо? Перша причина — нестерпний біль. Його не бере навіть сильне знеболювальне. Людина не може цілий рік терпіти. І та кількість таблеток, які вип'є за цей час, значно погіршить здоров'я. А друге — коли грижа велика, вона може так перетиснути нерв, що той відмирає. Людина втрачає здатність ходити, виникають проблеми із сечовипусканням. У такому випадку операцію слід робити терміново.

Операція триває 25–30 хв. Під мікроскопом вирізають міжхребцеву грижу і звільняють нерв. Пацієнт устає через кілька годин. За місяць повертається до звичного життя.

— Ми нашого пацієнта прооперували зранку. Ввечері відпустили додому. Через шість тижнів може приступати до роботи. Півроку не має піднімати важкого. А далі житиме звичайним життям. Я особисто переконаний, що у ХХІ сторіччі грижа не має бути проблемою. Операція безпечна, якщо її робить спеціаліст із відповідним сучасним обладнанням.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проводять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78;

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх. Тел. 0(67) 891 00 00;

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1. Тел. 0(99) 309 20 21.

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Міжхребцева грижа розсмоктується за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі