четвер, 05 квітня 2007 17:54

Мікроінсульт треба лікувати в перші шість годин

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Валентина Гонтар більш як два роки тому перенесла мікроінсульт. Жінка досі відчуває оніміння в пальці руки
Валентина Гонтар більш як два роки тому перенесла мікроінсульт. Жінка досі відчуває оніміння в пальці руки

У світі щодня реєструють 70–100 інсультів. Напад виникає через крововилив у мозку. Найбільше берегтися лікарі радять гіпертонікам, людям із напруженим графіком роботи, товстунам та курцям.

— Торік я перенесла мікроінсульт через переживання, — каже киянка Ніна Іванівна, 55 років. Говоримо з нею в Інституті кардіології імені Стражеска. — Мене зрадив коханий.

Розповідає, що зустрічається з ним 30 років. Це друге кохання її життя. Познайомилася з ним через рік після того, як вийшла заміж.

— Маю золотого чоловіка, двох дітей, — крутить обручку лівою рукою. — Але душею я відпочиваю лише з коханим. Щороку з ним їздили у відпустку.

Торік усе змінилося. На тиждень до Херсона він поїхав сам. Ніні про це повідомив у день від"їзду.

— Ми разом працюємо, на одному підприємстві. Не пам"ятаю, як вийшла з його кабінету. Старалася усміхатися, як завжди.

Через дві години жінка знепритомніла. Колеги викликали "швидку". Лікарі діагностували у пані Ніни мікроінсульт. Тромб тимчасово закупорив судину в мозку.

— Від госпіталізації я відмовилася, полежала два дні вдома і вийшла на роботу. З того часу постійно п"ю таблетки, трачу на них та вітаміни до ста гривень на місяць.

Відчула, що у мене німіє ліва половина тіла

Валентина Гонтар, 63 роки, з Краматорська на Донеччині теж перенесла мікроінсульт після переживань. Поїхала до сина. Він переїхав працювати у столицю — мама дуже непокоїлась, як він влаштується.

— Хвилювалася за нього. У поїзді було душно, — розповідає жінка. Це сталося у серпні 2004 року. — За 20 хвилин до прибуття на столичний вокзал я відчула, що німіє ліва половина тіла. Сусідка по купе помітила, що зі мною щось не те.

Вона мала кишеньковий тонометр, який показав тиск 232 і вимкнувся. Для апарата це була критична позначка.

— Сусідка дала мені випити спазмалгон і ношпу, — розповідає Валентина Григорівна. — Я трохи полежала, доки поїзд не прибув. Синові нічого не сказала. Ще й пішла з ним гуляти по Хрещатику.

Увечері пані Валентина лягла раніше спати і на ранок почувалася краще. У неї лише трохи боліла ліва нога. Жінка не могла швидко ходити.

— Якби я відразу пішла до лікаря, може, все й минулося б. А я після приїзду ще на три дні повезла внука до Харкова.

Через тиждень Валентина Гонтар звернулася у поліклініку. Її одразу поклали на денний стаціонар. Кололи ліки, ставили крапельниці. Однак тиск "стрибав".

— У жовтні я знепритомніла. Тиск тоді зашкалив за 250. Добре, що донька прийшла в гості, побачила, що я лежу, і викликала "швидку".

Відтоді жінка постійно п"є пігулки. Із запропонованих лікарем вибрала три, що найбільше їй підходять: гіприл-А, луцетам, кавінтон. Також вона уживає настоянку золотого вуса на кагорі та квітки пижма. Їх збирають улітку.

— На суцвітті є кілька десятків маленьких жовтих "таблеток". Знайома порадила випивати щодня по одній. Щоб пижмо не засохло, зберігаю його в холодильнику.

Валентина Гонтар майже повністю відновилася. Але великий палець на лівій руці і частина нижньої губи досі німіють.

— Легше прийти до норми тим, кого швидко госпіталізували, — розповідає Микола Степовик, 63 роки, невропатолог Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска.

— Хворі, яких привозять протягом перших трьох-шести годин, одужують протягом восьми місяців.

Чи відновиться людина, залежить і від обсягу ураження мозку. Це може бути німа зона (заблокована частина не сприймає нервових сигналів і погано живиться кров"ю. — "ГПУ") або повне руйнування частини мозку. Його виявляють після магнітно-резонансної томографії.

— Відновити зруйнований мозок неможливо, — каже невропатолог. — Ми дивимося, чи зможуть сусідні ділянки мозку взяти на себе функції ураженої. Якщо зруйновано більше половини мозку, пацієнт буде прикутим до ліжка.

Лікар каже, що одужання залежить і від організму. Іноді людина робить дива.

— На моїй практиці був один парадоксальний випадок, — розповідає Микола Володимирович. — У чоловіка була зруйнована половина мозку, два роки лежав. Аж раптом бачу, він йде коридором. Його виходила дружина, піднятися допомогла релігія.





Де в Києві пройти курс реабілітації

Людям після інсульту лікарі призначають препарати та лікувальну фізкультуру: спеціальні тренажери та заняття із фізіотерапевтом. У Києві курс реабілітації можна пройти у Центральній міській клінічній лікарні (вул. Шовковична, 39/1), Центрі на базі Військового клінічного шпиталю (вул. Госпітальна, 17), у відділенні нейрореабілітації у Міській лікарні N18 (бул. Тараса Шевченка, 17) та в Інституті геронтології (Вишгородська, 67).

У п"яти відсотків хворих виникає повторний інсульт

Найчастіше після інсульту люди ризикують захворіти на пневмонію (40%), недуги сечостатевих шляхів (30–40%) та депресію (30%). На другому місці — болі у м"язах (25–30%), зниження артеріального тиску (20%), затримка сечі (25%).
У 5% пацієнтів можуть виникнути тромбофлебіт, алергія, шлунково-кишкові кровотечі, епілепсія та повторний інсульт. Такі дані наводять вчені кафедри нервових хвороб Московської медичної академії ім. І.М. Сєченова.
Під час нападу людина непритомніє

Ознаки інсульту: потемніння в очах, шум у вухах, слабкість, запаморочення, оніміння рук чи ніг, порушення мовлення, оніміння обличчя, параліч.
Симптоми можуть зникнути протягом декількох годин, а можуть турбувати протягом трьох діб.

Зараз ви читаєте новину «Мікроінсульт треба лікувати в перші шість годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі