понеділок, 02 грудня 2019 06:30

Миготлива аритмія провокує утворення тромбів

Автор: ФОТО З САЙТА HEALTHAPPLE.INFO
  Частота серцевих скорочень при миготливій аритмії зростає до 120 ударів на хвилину. Нормальний ритм відновлюють ліками. У певних випадках оперують
Частота серцевих скорочень при миготливій аритмії зростає до 120 ударів на хвилину. Нормальний ритм відновлюють ліками. У певних випадках оперують

Двоє-троє людей із сотні мають миготливу аритмію. Серед пенсіонерів — кожен десятий. Її спричиняють неналежне лікування серцевої недостатності, ускладнення після ішемічної хвороби, міокардиту чи інфаркту.

— Миготлива аритмія — це порушення ритму роботи серця, — пояснює 59-річна Світлана Журба, головний лікар Черкаського обласного кардіоцентру. — Воно скорочується від 60 до 90 разів на хвилину за норми. Передсердя виштовхує кров у серцеві шлуночки, а ті направляють у велике й мале коло кровообігу.

При миготливій аритмії частота серцевих скорочень зростає. Вони не додають потрібної порції крові для серцевого шлуночка. Серце більше напружується, скорочується до 120 і більше разів на хвилину. Не встигає наповнитися кров'ю, стискається напівпорожнім.

Причину миготливої аритмії встановлюють після обстеження — кардіограми, ультразвукової діагностики і коронарографії.

— Люди часто не відчувають хвороби, звертаються невчасно, — продовжує Світлана Василівна. — В цей час серцева недостатність прогресує. Передсердя скорочується не інтенсивно, кров застоюється. Утворюються тромби. Потім вони надходять у велике й мале коло кровообігу. Першими дістаються сонної артерії. Можуть закупорити артерії рук, ніг, кишківника, селезінки, нирок. Найбільшим ускладненням є тромбоемболічний ­інсульт.

Лікування підбирають індивідуально. Додаються препарати від основного захворювання, що дало ускладнення.

— Спочатку відновлюємо нормальний ритм серця, — розповідає Світлана Журба. — Якщо це неможливо, призначаємо препарати, що контролюють частоту серцевих скорочень у межах 90 ударів. За потреби даємо ліки для розрідження крові. Збалансовуємо, щоб не було загрози кровотечі. У певних випадках потрібне хірургічне втручання. Через судини в серці "припалюють" додаткові хвилі скорочень, які викликає миготлива аритмія. Це складна операція. Якщо шанси на успіх — 60 відсотків, рішення приймає хворий. Але є і 90 відсотків гарантії на успіх. Ритм серця стабілізується на кілька років. Є пацієнти, яких ми вже двічі оперували. А це 10 років нормального ритму серця.

Зараз ви читаєте новину «Миготлива аритмія провокує утворення тромбів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі