четвер, 01 березня 2007 17:18

Менінгіт може розвинутися після грипу

Автор: фото: Reuters/Fred Prouser
  У липні 2005-го в 42-річного американського кіноактора Бреда Пітта лікарі діагностували вірусний менінгіт. Він начебто заразився ним у Ефіопії, куди їздив разом із нинішньою дружиною Анжеліною Джолі. Актор захворів на легку форму. Його виписали через два
У липні 2005-го в 42-річного американського кіноактора Бреда Пітта лікарі діагностували вірусний менінгіт. Він начебто заразився ним у Ефіопії, куди їздив разом із нинішньою дружиною Анжеліною Джолі. Актор захворів на легку форму. Його виписали через два

Майже 10% пацієнтів під час епідемії грипу ризикують захворіти на менінгіт — запалення оболонки головного мозку. Воно буває бактеріальним та   інфекційним. Останнє найчастіше розвивається як ускладнення вірусних хвороб.

— Якщо гарячка не минає на четвертий-п"ятий день хвороби, значить у людини є ускладнення після грипу, — пояснює Юрій Жигарев, 32 роки, асистент кафедри інфекційних хвороб Київської медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Найчастіше це пневмонія (запалення легень) та менінгоенцефаліт (вірус уражає мозок). Потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря, інакше людина може померти.

Із власного досвіду Жигарев розповідає, що запалення при епідемії грипу виникає у 5–10% хворих. Більшість із них діти до 5 років, літні люди та хронічні хворі (цукровий діабет, онкологічні недуги).

Інфекціоністи кажуть, що хвороба з"являється, коли вірус потрапляє до черепа. Там виникає запалення, тому підвищується внутрішньочерепний тиск. А через нього — головний біль та нудота.

— Вилікувати запалення оболонки мозку можна лише у стаціонарі, — говорить Юрій Олександрович. — Чим швидше хворий приїде, тим швидше одужає і матиме менше ускладнень.

Лікують менінгоенцефаліт у стаціонарі два-три тижні антибіотиками та імуномодуляторами. Окрім того, хворому відновлюють нормальний внутрішньочерепний тиск, роботу нервових клітин і судин мозку, знімають токсикоз. Ще півроку пацієнт муситиме відвідувати дільничного лікаря та ходити на процедури, щоб повернутися до нормального життя.

— Найчастіше через ураження головного мозку виникають часткові та повні паралічі, порушення ходи та відчуттів, — розповідає інфекціоніст. — У 90 відсотків хворих ускладнення зникають протягом шести місяців. Залишаються лише в десяти, які здебільшого надто довго займалися самолікуванням. Якщо людина звернулася запізно, вона може залишитися інвалідом.





Симптоми недуги

— висока температура більше трьох днів

— сильний головний біль та блювання

— біль у спині, шиї

— сонливість

— судоми

— висипи на шкірі

Зараз ви читаєте новину «Менінгіт може розвинутися після грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі