Ексклюзиви
вівторок, 24 лютого 2009 17:02

Масло кхі при застуді змішують із куркумою

Вінничанка Наталя Демчук, 25 років, понад рік уживає лише топлене масло кхі. Каже, воно покращує травлення і засвоєння поживних речовин, стимулює роботу печінки. Організм стає стійкішим до хвороб.

— Масло кхі роблю зі звичайного фасованого вершкового масла жирністю 82 відсотки, — розповідає жінка. — Кип"ячу його на повільному вогні в емальованому посуді, доки не стане прозорим. Під час кипіння знімаю ситечком піну, це лактоза. Готове масло проціджую крізь марлю. Зберігаю у скляному або фарфоровому посуді, не обов"язково у холодильнику. Беру тільки сухою ложкою. Якщо у масло потрапить волога, воно зіпсується.

Рецепт Наталя дізналася від знайомого, 44-річного Кузьми Федченка. Це масло чоловік додає у ліки. Радить при застуді змішати по 1 чайній ложці приправи куркуми та меленого імбиру та по 1 столовій ложці меду й масла кхі. Вживати по півчайної ложки тричі на день перед їжею. Хвороба минає швидше.

— На основі кхі можна робити мазі, — ділиться Федченко. — Відвар із ромашки, звіробою, аїру змішую з маслом. На повільному вогні доводжу до кипіння. Стежу, щоб масло не згоріло. Воно має кипіти, аж доки зробиться прозоре. Коли остигне, додаю ложку меду. Із цією сумішшю масажують суглоби.

Обласний лікар-дієтолог Галина Заволова, 51 рік, каже, що у топленому маслі зберігається вітамін А. Він нормалізує обмінні процеси та покращує зір. В олії його немає.

— Якщо з масла забрати лактозу і випарувати вологу, концентрація жиру у 100 грамах буде 98 відсотків, — пояснює лікар. – Це велика кількість енергії для організму. А для роботи вона потрібна у великому обсязі. Особливо це корисно при фізичних навантаженнях та в холодну пору року.

Заволова каже, будь-який жир стимулює відтік жовчі й покращує роботу печінки. У їжі топлене масло підвищує калорійність та покращує смак. Страви стають ситнішими.

Заволова радить змащувати топленим маслом із шипшиною обвітрені руки та обличчя.

— Мелену шипшину треба залити гарячим маслом, — розповідає лікар. — Через добу розігріти та відцідити. Можна змащувати дітям щічки перед прогулянкою.

Зараз ви читаєте новину «Масло кхі при застуді змішують із куркумою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути