четвер, 30 жовтня 2008 19:02

Людям-барометрам корисний контрастний душ

Киянка Валентина Микитівна, 48 років, страждає від різких перепадів погоди. Каже, за 18 років навчилася прогнозувати, коли йтиме дощ, не гірше за синоптиків.

— Відчувати погоду почала після 30, — розповідає жінка. — Спочатку турбував головний біль, закладало вуха, іноді нудило. Із часом біль перемістився на праву скроню. Коли напад — таке враження, що око випаде.

Найкраще жінка почувається в дощ або туман. Припускає, що тоді знижується тиск, тому їй легше.

— Якщо я вдома, намагаюся полежати, а ще п"ю трав"яний чай.  Беру по дрібці ромашки, м"яти, меліси та шипшини, заливаю окропом. Чітких пропорцій немає, усе інтуїтивно. Таблетки п"ю тільки на роботі. І то лише "Спазмалгон".

Каже, ліків принципово не вживає. Мовляв, саморегульовану систему організму хімічні засоби руйнують.

Ірина Матко, 35 років, навпаки намагається не допускати загострень. Минулими вихідними через метеозалежність знепритомніла. Це було вночі. Жінка встала попити води.

— Маю слід на спині, бо з"їхала об дверний відкіс. Як в очах почало темніти, була одна думка — лиш би не в кухні впасти. Там же багато гострих кутів, — розповідає русява жінка.

Такі люди швидко червоніють або пітніють

Чому почала реагувати на погоду, Ірина не знає. Пов"язує недугу зі стрибками тиску. П"є "Антифронт" — краплі на травах.

— Чутливість до змін погоди виникає в людей із розбалансованими вегетативною та нервовою системами, — пояснює Віталій Осташко, 42 роки, невропатолог Київської міської лікарні N6. — Це пов"язано з неправильною реакцією судин. Вони або занадто швидко розширюються, або повільно скорочуються. Тому такі люди швидко червоніють чи пітніють.

Аби перевірити себе, достатньо провести олівцем по руці. Якщо слід одразу побілів чи почервонів — ви в зоні ризику.

— Вегетативну систему можна порівняти з гойдалкою. У здорової людини вона швидко заспокоюється, у недужої амплітуда коливання велика, тому часу потрібно більше. І одними лише таблетками або краплями, які заспокоюють чи тонізують, її не нормалізувати.

Лікар радить тренувати судини. Для цього найкраще підійдуть фізичні вправи, зокрема йога, медитації. Також можна робити дихальну гімнастику чи прийняти контрастний душ.

У гіпертоніків болить голова перед дощем

75% землян відчувають зміни погоди. Недуга не залежить від віку пацієнта. Та частіше вражає втомлених людей, особливо трудоголіків.

У хворих на ревматизм про дощ сигналізують кістки. Гіпертоніки на зміну погоди погано сплять, скаржаться на головний біль. Люди з нестабільною нервовою системою стають нервовими чи збудженими за вітряної погоди. Тоді ж погіршується стан хворих на астму і бронхіт.

Зараз ви читаєте новину «Людям-барометрам корисний контрастний душ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі