понеділок, 25 червня 2007 15:43

Людмила Соломна підірвала шлунок відваром з календули

Пенсіонерка Людмила Соломна, 60 років, потрапила до лікарні через різкий біль у лівому боці. Через нього жінка не могла ні ходити, ні спати. Будь-який рух віддавав спазмами.

— Усе почалося, коли вирішила полікувати цистит, — розповідає невисока, фарбована під блондинку жінка. — Заварила календулу — дві столові ложки сушених квіток на півлітра окропу. Цей рецепт мені колись розповіла знайома. Думаю, щоб не пити антибіотики від запалення, приготую травичку.

Календула не допомогла. Від запалення сечового міхура все одно довелося пити таблетки. Але ще з"явився різкий біль зліва.

— Уночі прокидалася. Як повернуся на бік чи ногою рухну або рукою, так і болить. Два дні промучилася, пішла до терапевта. Зробили УЗІ.

Обстеження показало гастрит, про який жінка знала раніше. А ще збільшення лівої нирки. Лікарі запідозрили, що нирка погано пропускає сечу. Людмилу Семенівну направили до Жовтневої лікарні, мовляв, там апаратура краща.

Урологи сказали, що нирка пропускає сечу нормально. Але вона збільшена, бо в ній є кіста — два на два сантиметри. У правій теж знайшли маленьку — півсантиметра.

Сама по собі кіста не болить

— Добре, що їх не треба вирізати. Лікарі говорять, що в молодої людини кіста росте. А так, які є — такі й будуть, не збільшаться. Та й серце у мене барахлить, часом на третій поверх до квартири піднімаюся 20 хвилин. Так що операцію мені не можна робити.

Визначити причину болю лікарі так і не змогли. За словами терапевта, це може бути гастрит. А урологи твердять, що всі недуги у сукупності викликали відчуття болю.

— Сама по собі кіста не болить, — пояснює Валентина Стовбун, 35 років, уролог поліклініки N1 Дніпровського району столиці. — Тільки коли давить на нервові закінчення або сусідній орган. У Людмили Семенівни — сумісна патологія: гастрит, цистит, кіста. Ймовірно, жінка неправильно підібрала дозування календули. Через це загострився гастрит.

Лікар каже, пацієнтам помилково здається, що від старих недуг такий біль виникнути не може, й вони починають шукати  нову причину.

Пенсіонерка вважає, що причина таки в календулі.

— Як перестала її пити, біль минув. Але я перевірила: зварила собі траву ще раз. Випила два ковтки, й біль повернувся. Тепер лікуватимуся таблетками.

Фітопрепарати треба чітко дозувати

Фітотерапевти кажуть, що цистит (запалення сечового міхура) календулою не лікують, хоч ця рослина має протизапальну дію. Її використовують для виготовлення настоянок при ангіні, шлунково-кишкових хворобах, для підтримки печінки. Також із календули готують мазі для лікування опіків і ран.

— Ми використовуємо календулу в комплексі трав для лікування гастритів, — розповідає Олександр Гридько, 59 років, заступник директора з лікувальної справи центру ведичної медицини "Расаяна". — Але жінка вживала подвійну дозу й нашкодила собі. Крім того, невідомо, що вона в цей час їла. Гостра, солена та жирна їжа теж могли викликати загострення хронічного гастриту.

Зараз ви читаєте новину «Людмила Соломна підірвала шлунок відваром з календули». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі