Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 06:00

"Людина як оглушена. Відчуває всередині голови удар"

Автор: 24TV.UA
  При інсульті виникає головний біль, запаморочення, слабкість у кінцівках. Зазвичай вражає людей похилого віку і тих, хто має шкідливі звички
При інсульті виникає головний біль, запаморочення, слабкість у кінцівках. Зазвичай вражає людей похилого віку і тих, хто має шкідливі звички

— Переніс інсульт. Почалося вдосвіта. Спочатку появилася в руках і ногах слабкість. А потім раптовий і жахливий біль у лівій половині голови. Ніби кувалдою дали. Мене почало "качати". Дійшов до ліжка, щоб лягти. Подумав, що захворів на застуду або коронавірус. Вирішив написати дівчині, щоб купила щось від головного болю. Взяв телефон і не бачу букв, — розповідає 36-річний Владислав Коваленко із Черкас.

— Коли почула, як говорю — подумала, що випив. Але засумнівалася, бо знає, що не зловживаю спиртним. Доки прийшла, голова перестала боліти, але читати не міг, — продовжує. — Наступного дня пішов до сімейного лікаря, щоб взяти направлення до офтальмолога. Але той призначив комп'ютерну томографію, бо мав високий тиск.

На обстеженні виявили ішемічний інсульт у лівій половині голови. Виписали направлення в лікарню.

— Мене посадили в інвалідний візок і повезли у відділення. Оглянув лікар, забігали медсестри з крапельницями, уколами. Два тижні був у стаціо­нарі. Зараз на реабілітації. Продовжую приймати ліки. Сказали, інсульт спровокувала тривала звичка курити, стресові ситуації й недосипання, — каже Владислав Коваленко.

— При інсульті виникає гостре порушення мозкового кровообігу. Це спричиняє загибель мозкової тканини. У народі ж його називають мозковим "ударом", підкреслюючи раптовість і можливий смертельний наслідок. Інсульт не виникає на рівному місці. В багатьох випадках його можна попередити, якщо уважно ставитися до симптомів, — говорить Наталія Яковлєва, завідувачка неврологічного відділення Третьої лікарні швидкої допомоги Черкас.

Розрізнюють два види інсульту — геморагічний та ішемічний. Перший виникає як наслідок ускладнення гіпертонії. При підвищеному артеріальному тиску розриваються стінки судин у місцях, де вони надто тонкі. Кров потрапляє в мозок, що призводить до його набряку й загибелі.

— Зазвичай виникає внаслідок напруженої роботи, важкого трудового дня. Спочатку від болю "розколюється" голова. А потім несподівано й стрімко з'являються інші симптоми — порушується мова, рухи, чутливість, підвищується артеріальний тиск і температура. Напружений і нечастий пульс. Людина як оглушена. Опісля відчуває всередині голови удар, що призводить до раптової непритомності, іноді коми й притоку крові до обличчя, — додає Наталія Яковлєва.

Ішемічний інсульт виникає внаслідок закупорення тромбом артерій, що живлять мозок. Найчастіше до цього призводять цукровий діабет, миготлива аритмія, гіпертонія. Зазвичай вражає людей похилого віку вночі або під ранок. Може розвиватися поступово, кілька днів або ж аритмічно — то підступаючи, то відступаючи. Основними симптомами є головний біль, хитка хода, запаморочення, слабкість у кінцівках, біль у серці та непритомність. На відміну від геморагічного, ішемічний інсульт розвивається повільніше і людина може встигнути звернутися до лікаря. Інсульту передують небезпечні транзиторні ішемічні атаки. Симптоми подібні. Проте їхня тривалість не перевищує 24 год.

— Вони не залишають ознак ураження мозку. Коли приїжджає швидка допомога, людина каже, що їй вже краще. Але за деякий час настає друга атака. За наслідками може бути набагато страшніша. Тож люди повинні розуміти, що це — "дзвіночок" і він передує новому нападу, — каже Наталія Володимирівна.

В Україні інсульт посідає друге місце серед причин смертності. Третина людей, які перенесли його — працездатного віку.

— У групу ризику входять старші 30 років. Хто має вегето-судинну дистонію, шкідливі звички, не дотримується нормального харчування. В кого родичі мали захворювання серця, перенесені інсульти чи транзиторні ішемічні атаки. Більшість хворих, які померли від інсульту, не перебували на обліку в лікаря. Не зверталися по медичну допомогу або ж не виконували рекомендацій.

Профілактикою інсультів є здоровий спосіб життя, фізкультура, відмова від куріння і вживання алкоголю, контроль тиску, обмеження солі, збалансоване харчування й нормальна вага.

— Варто щодня ходити по годині-дві. Це тренуватиме серцево-судинну й дихальну системи, поліпшить кровообіг і постачання кисню. Слід приймати препарати, які призначить лікар. Зокрема, для розрідження крові, нормалізації тиску. Реабілітацію і медикаменти для профілактики призначають індивідуально.

Зараз ви читаєте новину «"Людина як оглушена. Відчуває всередині голови удар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути