середа, 19 січня 2011 07:45

Люди мають кількасот страхів

Кожен десятий американець відчуває панічний страх перед чимось. Фобія проявляється переляком, прискореним серцебиттям, запамороченням, ступором. Столичний психолог Андрій Букшук, 30 років, каже, що майже кожен українець має бодай одну фобію. Він шість років допомагає людям позбуватися страхів.

— Помітив, що в основі кожної фобії лежить підсвідомий страх смерті. Людина передусім боїться за свою безпеку. Багато страхів прививають батьки, коли в дитинстві надто опікуються дітьми. Від ровесників маємо боязнь павуків, собак, мишей, плазунів.

Переляк зав'язується у психіці, наче вузлик. Із роками ці вузлики накопичуються. Психолог вважає, лікувати варто лише фобії, що заважають жити. Є страх, який сприяє обережності.

— Наприклад, не варто повністю знімати страх перед собаками, бо тварина справді може укусити. Важливо так попрацювати з пацієнтом, аби цей страх не був панічним. Те саме стосується висоти. Не боячись зовсім, людина вилізе на дах або сидітиме на підвіконні на верхніх поверхах. Тобто я намагаюся звільнити від фобії, але залишити обережність.

Найпоширеніша фобія — несприйняття іншими. Психолог каже, ледь не половина його клієнтів — соціофоби. Страх бути відторгненим виникає в дитинстві через брак батьківської уваги. Призводить до того, що в дорослому віці чоловіки та жінки бояться починати дружні та любовні стосунки.

— "Що про мене подумають", — найбільше турбує соціофобів. Вони бояться виглядати дурнуватими. У самодостатніх людей, що роблять улюблену справу, не буває таких проблем. Одна моя клієнтка страждала на соціофобію через те, що мати ніколи не проявляла до неї ніжності, а батька не було взагалі. Мати вважала, що дитину достатньо нагодувати, вдягнути, вкласти спати. Донька боялася не відповідати сподіванням мами, бути поганою в її очах, тому замкнулася в собі. Думала, що не може бути достатньо хорошою, через те остерігалася взаємин із людьми. Нікому не довіряла. Розмотували клубок її проблем понад півроку.

Психологи розрізняють кількасот фобій. Зокрема страх новизни, самотності, обмеженого простору, транспорту, тварин і комах, бактерій, чисел. Часто бояться лікарів та медичних маніпуляцій. Дехто панічно боїться тещі, ляльок, неба, сонячних променів. Нерідко психотерапевти вводять пацієнта у стан трансу та вдаються до гіпнозу. Так допомагають згадати важку ситуацію, "прожити" заново та уявити її вирішення.

Зараз ви читаєте новину «Люди мають кількасот страхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі