понеділок, 03 вересня 2007 13:54

Лікарі радять не займатися сексом до 20 років

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Ігор Філіпюк показує пацієнтці, як працює кольпоскоп — апарат для огляду шийки матки
Ігор Філіпюк показує пацієнтці, як працює кольпоскоп — апарат для огляду шийки матки

25-річна львів"янка Женя Миляник звернулася до гінеколога, коли заболів низ живота. Лікар оглянув жінку й діагностував ерозію шийки матки.

— Це було ще чотири роки тому, — згадує Женя. — Ерозія була зовсім маленькою, як ґудзик. А тепер розміром сягає металевої гривні. Треба було ще тоді її заморозити. Лікар запевняв, що процедура не складна і майже не болюча. Я чомусь злегковажила, навіть виписаних ліків не пила. Гадала, все минеться.

Ерозія нагадала про себе на початку цього літа. Почалися виділення, внизу живота постійно нило, а під час статевого акту  було дуже боляче. Гінеколог сказав, що ранку не пізно заморозити. Хоч ерозію шийки матки лікарі радять лікувати одразу. Бо за декілька років вона може перерости в рак.

— Заморожувати можна невеликі ділянки матки за умови, що жінка молода й не народжувала, — розповідає Ігор Філіпюк, 39 років, керівник львівського Центру з лікування патології шийки матки. — Якщо ж шийка деформована під час пологів чи має передраковий стан 1–2 ступеня, слід видаляти уражену частину матки. В інших випадках матку вирізають повністю.

В Україні за кількістю випадків захворювання на рак шийки поступається хіба що раку молочної залози. Лікарі називають чотири основні причини хвороби — раннє статеве життя, часта зміна партнерів, куріння та імунодепресія. Рідше говорять про спадковий фактор.

Партнерів має бути не більше п"яти

— Дедалі частіше ракові захворювання діагностуємо у 20–30-річних жінок. Раніше такого не було, — веде далі Ігор Філіпюк. — Іноді до мене приходять 15-річні дівчата, які вже рік-два живуть статевим життям. Секс до 20 років — перша причина виникнення раку матки. А партнерів має бути не більше п"яти. Новий партнер — нова інфекція. Від куріння слабшає імунна система й організм утрачає здатність боротися з багатьма інфекціями. Виникає імунодепресія.

Лікар каже, що передракові захворювання лікувати не складно, якщо їх вчасно виявити.

— Більша частина хворих помирають від раку протягом року після виявлення. Жінки до нас звертаються запізно.

Із 15 вересня по 15 жовтня у львівському Центрі з лікування патології шийки матки можна пройти безкоштовне обстеження.

— Така програма практикується в усьому світі, — пояснює Ігор Філіпюк. — У Франції 15 років тому смертей від раку шийки матки було стільки ж, як і в нас. За допомогою обстежень їх стало значно менше.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі радять не займатися сексом до 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі