— Щоб мати міцний імунітет і бути бадьорим, треба з"їдати столову ложку бджолиних личинок у чистому вигляді, — каже Ірина Прохода, 40 років, заступник директора національного наукового центру "Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича" в місті Гадячі на Полтавщині.
Личинок почали вивчати на колишній дослідній станції бджільництва у Гадячі 15 років тому.
— Ми вирощували личинки трутнів, маток, робочих бджіл і воскову моль. Навчилися з них виготовляти однорідну біомасу у вигляді пасти, — каже Прохода.
При кімнатній температурі паста зберігається годину, а в холодильнику — тиждень. За допомогою рідкого азоту її висушили і перетворили на порошок — білар ("бі" — бджола, "лар" — личинка). При +10°С він зберігається півроку.
— Разом із академіком Олександром Тихоновим із Харківського фармацевтичного університету ми провели дослідження і встановили, що порошок розчиняє захисну оболонку палички Коха, яка викликає туберкульоз, і зміцнює імунітет людини, — запевняє Ірина Прохода.
Повного циклу клінічних досліджень білар ще не пройшов, тому в продажу його немає.
Коментарі
1