вівторок, 20 серпня 2019 07:15

Лептоспіроз уражає через рани

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.mirzhivotnye.ru
  Збудник лептоспірозу розносять переважно гризуни — щури, миші та ондатри. Заразитися людина може, якщо під час купання ковтне зараженої води
Збудник лептоспірозу розносять переважно гризуни — щури, миші та ондатри. Заразитися людина може, якщо під час купання ковтне зараженої води

В Україні за останні два тижні із діагнозом "лептоспіроз" госпіталізували чотирьох людей. Серед них — 79-річна жителька Стрийського району на Львівщині.

— Жінку доставили в інфекційну лікарню 5 серпня після обіду. Вона захворіла два тижні тому, але по допомогу до лікарів не зверталася. Її стан важкий, є ускладнення з боку нирок. Жінка в реанімації, — каже завідувачка діагностичного відділення Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

Лептоспіроз — це смертельно небезпечна інфекція. Збудником її є бактерії лептоспіри. Розносять їх переважно гризуни — щури, хатні й польові миші, ондатри, полівки. Носіями можуть бути також свині, корови, кози, коні, коти, собаки та їжаки. Пік захворюваності припадає на серпень. Саме цього місяця посилюється цвітіння води. Виникають ідеальні умови для розвитку інфекції.

— Розвивається хвороба, коли лептоспіри потрапляють у поріз, рану або мікротріщини на шкірі. Це може статися під час риболовлі або порання по господарству без рукавичок і гумових чобіт, під час купання у водоймах зі стоячою водою, мілководних затоках та озерах, — розповідає 52-річна Марія Кравченко, лікар-інфекціоніст з Києва.

Небезпечним є будь-який контакт пошкодженої шкіри із хворою твариною. Можна заразитися, якщо з порізом на руці торкатися зараженого м'яса або інших продуктів. Проникають лептоспіри в організм через слизові оболонки носа, рота й очей.

— Заразитися людина може, якщо під час купання ковтне зараженої води. Те ж саме буде, якщо з'їсть м'ясо або поп'є молока хворої тварини. Може підхопити інфекцію через фрукти й овочі, якщо вимиє їх в інфікованій воді або з'їсть брудними.

Після зараження до появи перших симптомів проходить від двох днів до чотирьох тижнів. Починається з раптового підвищення температури. Хворий відчуває загальну слабкість, скаржиться на головний біль, озноб і ломоту в тілі.

— Типовим симптомом є біль у м'язах, особливо в литках. Можливі також нежить і кашель, сильна спрага, поява нудоти, діареї й жовтяниці. Не виключені носові кровотечі, розриви капілярів в оці, почервоніння на шкірі.

Що довше хворий не отримує медичної допомоги, то гіршає його стан. Інфекція починає вражати внутрішні органи. Насамперед — нирки й печінку. Нерідко призводить до запалення мозку, внутрішніх кровотеч. Пошкоджує легені й серце.

— Кожен четвертий хворий на лептоспіроз потрапляє в реанімацію. Часто все закінчується смертю. Усе тому, що люди пізно зверта­ються по допомогу. Більшість хворих списує симптоми на ГРВІ, тому займаються самолікуванням. У лікарню потрапляють з ускладненнями.

Якщо у хворого підозрюють лептоспіроз, одразу госпіталізують. Призначають антибіотики.

Дають також препарати для покращення згортання крові, вітаміни, ентеросорбенти, антигістамінні. Додатково призначають протизапальні гормональні препарати. Проводять дезінтоксикацію.

— Лікування ефективне, якщо розпочати його не пізніше, ніж на четвертий день після зараження. Якщо були ускладнення, то після одужання протягом наступних шести місяців людина має регулярно ходити на обстеження до окуліста, невропатолога й терапевта.

Щоб уникнути зараження лептоспірозом, слід купатися лише в спеціально відведених місцях. У воду не варто заходити, якщо на шкірі є рани. Важливо подалі триматися від водойм зі стоячою водою, не гуляти босоніж у заболочених місцях.

— Сиру воду із відкритих водойм пити не можна. Працювати по господарству, йти на риболовлю чи полювання треба в рукавичках і гумових чоботах. Вчасно слід боротися із нашестями щурів і мишей. Житло, підвали й усі місця, де гризуни можуть добратися до продуктів харчування, треба захистити.

Зараз ви читаєте новину «Лептоспіроз уражає через рани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі