понеділок, 28 серпня 2017 00:50

Лептоспіроз потрапляє у кров крізь рани

Автор: www.nebolet.com
  Лептоспірозом можна заразитися у стоячій воді, озерах. Там живуть багато гризунів — щурів та ондатр
Лептоспірозом можна заразитися у стоячій воді, озерах. Там живуть багато гризунів — щурів та ондатр

У Києві зафіксували першу в цьому році смерть від лептоспірозу — небезпечного інфекційного захворювання, яке передають щури, миші, собаки, корови, коні та свині. 15 серпня помер 40-річний чоловік із Подільського району. З початку року в столиці зареєстровані сім випадків захворювання на недугу.

— Хворий тиждень лікував застуду. У лікарню звернувся на сьомий день. Його доставили у реанімацію, але було занадто пізно, — каже Сергій Чумак, тимчасовий виконувач обов'язків директора Київського лабораторного ­цент­ру.

Лептоспірозом можна заразитися у стоячій воді, озерах. Там живуть багато гризунів — щурів та ондатр. У тварин захворювання протікає в легкій формі, і вони ще довго виділяють лептоспіри із сечею і фекаліями. Рогата худоба — також із молоком.

— У таку спеку люди біжать купатися, не знаючи, що там чекає смертельна недуга. Найстрашніше, коли на тілі є рани, — говорить 41-річний Максим Канівець, столичний інфекціоніст. — Коли збудник потрапив в організм через рот, шлунок може сам знищити бактерію. А от якщо на тілі є хоч одна свіжа подряпина — інфекція потрапляє одразу у кров і вражає нирки, легені, мозок. У них стаються крововиливи. Сеча не вироб­ляється, кров не очищується і насичується токсинами. Виникає запалення легень, мозку або серцевого м'яза. Людина може померти.

Першою ознакою лептоспірозу є висока температура. Вона піднімається до ­+40...41°С. Хворого мучить спрага, біль у м'язах, загальна слабкість тіла, крововиливи під шкірою й у головний мозок, зникає апетит. Починає дуже боліти живіт. Інкубаційний період захворювання — 7–14 діб.

— У перші дні недуга схожа на застуду. Люди намагаються лікуватися самотужки. А треба одразу йти у лікарню. Якщо згаяти час, антибіотики на інфекцію не подіють і врятувати людину дуже важко.

У хворих на четвертий-­п'ятий день збільшується печінка, до неї боляче доторкнутися. Може розвинутися гостра печінкова недостатність. При більшості інфекцій стан людини покращується, коли температура падає, а при лептоспірозі — ні.

— Людині постійно хочеться пити. Нирки не справляються з очищенням крові, навіть якщо вживати багато рідини. Це також вирізняє хворобу серед інших.

У стаціонарі лежать місяць. Колють антибіотик. Очищають організм від токсинів — ставлять крапельниці. Лікують ускладнення нирок і печінки. Після перенесеної хвороби щороку обстежують ці органи. Необхідна дієта без смаженого й спиртного.

Зараз ви читаєте новину «Лептоспіроз потрапляє у кров крізь рани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі