понеділок, 09 листопада 2020 07:56

Легені відновлюються вісім тижнів

Автор: cdn.iz.ru
  Зону ураження легенів перевіряють на ком’ютерній томографії. При пошкодженні 50 відсотків виникає рубцювання тканин
Зону ураження легенів перевіряють на ком’ютерній томографії. При пошкодженні 50 відсотків виникає рубцювання тканин

— Ми з чоловіком хворіли на коронавірус майже три тижні. Двоє синів — не більше семи днів. У трьох із нас виявили пневмонію, в одного — бронхіт. Дихання не було утруднене, тому лікувалися вдома, — розповідає киянка Анна, прізвища просить не вказувати.

— Зараз у ­старшого сина часті бронхіти, — ­продовжує. — В усіх лишилася невелика задишка при фізичному навантаженні. Лікарі сказали — невідомо, як довго після коронавірусу відновлюватимуться легені. Комп'ютерна томографія показала зміни в органі.

Відновлення легенів залежить від складності ураження та віку пацієнта. Після звичайної пневмонії реабілітація в середньому триває вісім тижнів. У людей із супутніми хворобами — довше.

— Коронавірус вражає легені навіть у безсимптомних пацієнтів. Часто людина має проб­леми, не знаючи про недугу. Якщо вчасно не отримала лікування, почнеться фіброз — утворення сполучної тканини в органі. Легені обростають нею й перестають працювати, — розповідає Євген Симонець, 40 років, столичний пульмонолог.

Що більший відсоток ураження легень, то гірший прогноз їхнього відновлення.

Після виписки можуть призначити дихальну гімнастику щоранку. Але без рекомендації медиків її виконувати не можна. Зазвичай радять робити вдих протягом 5 с і стільки — ж видих. Потім глибоко вдихнути і затримати повітря на 5 с. Вправу повторити п'ять разів, а на шостий, глибоко видихаючи, прокашлятися зі звуком "кхааааа" в серветку. Або лягти на живіт без подушки і 10 хв. дихати глибше, ніж зазвичай.

— Навіть корисними вправами можна нашкодити. Наприклад, часті надування повіт­ряної кульки після коронавірусу можуть спричинити надмірне роздуття частини легень. Запалена ділянка ущільниться, і будуть ще кращі умови для появи фіброзу.

Можуть також призначити інгаляції небулайзером. Пристрій через маску й трубку подає туман прямо в легені. В апарат заливають медикаменти, які підбирає лікар індивідуально. Допомагають вивести мокроту та розширити просвіт бронхів.

— Легенева гімнастика допомагає тільки для відновлення, а не під час гострого запалення. Тоді вона погіршить стан, — каже Тарас Жиравецький, 40 років, головний лікар клініки "Біо­курс". — Якщо пошкоджені 50 відсотків легень, вони вкриються рубцями. Останні повністю не зникнуть. Це як шрами після глибокої рани.

Людям після 60 років, які перехворіли на коронавірус, краще уникати навантажень. У них можлива задишка від бігу, присідання, підйому сходами, плавання та їзди на велосипеді. Тому починають із прогулянок за місяць після одужання. Поступово збільшують навантаження.

— Хто переніс коронавірус, будуть вразливіші до гострих респіраторних захворювань наступного року. Особливо пенсіонери й люди з діабетом, серцево-судинними чи хронічними недугами, — додає Тарас Жиравецький.

Зараз ви читаєте новину «Легені відновлюються вісім тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі