понеділок, 28 липня 2008 15:26

Легені спаюють без крові

Лікарня N17 єдина у столиці спеціалізується на травмах легенів. Сюди привозять хворих із розривами, ушкодженнями,  порушенням дихання. Раніше пацієнтам рани зашивали, тепер запаюють. Зварювання м"яких тканин тут використовують із 2004 року. Методику розробили в Інституті електрозварювання ім. Є. Патона. Вивчали її з 1993-го.

— Складність із легенями в тому, що вони постійно рухаються, там завжди є кисень, судинами тече кров, — розповідає Олександр Лінчевський, 32 роки, хірург лікарні N17. — Зашити розрив звичним способом не можна, бо голка робить нові дірки і виходить повітря. Є спеціальні методи зашивання, але вони дорогі. Зварювання ж доступне і просте. І головне метод безкровний, більше не потрібно робити переливання.

Тривалість операції при спаюванні зменшується майже удвічі. Пацієнт одужує швидше.

— Нещодавно чоловіка привезла "швидка" з раною легенів. Ми його запаяли, і за три дні він виписався. Якщо ж шити, він би лежав у лікарні два тижні, — додає Лінчевський.

Через невеликий надріз хворому вводять інструменти та камеру, яка показує збільшене зображення органів на моніторі.  Зварюють тканини за допомогою електричного струму. Ділянки затискають медичним затискачем, до якого приєднані електроди. Під дією струму міжклітинний білок плавиться й надійно склеює  тканини. Потужність та температуру процесор обирає сам, залежно від того, який орган оперують. Вона не може бути вищою за 60°С, інакше почнеться відмирання тканин.

— Через 20 днів шов на органі розсмоктується, і жодного сліду, — каже один із розробників методу Олексій Лебедєв, 58 років, завідувач відділу N1 Інституту електрозварювання ім. Є. Патона. — На експериментальній стадії ми помічали місце зварювання ниткою, аби дослідити, як поводитиметься тканина. Без цього не могли його знайти.

Запаювання найефективніше при пошкодженнях селезінки.

— Орган пористий, нитками його неможливо зшити, — пояснює Анатолій Макаров, 70 років, завідувач кафедри торакальної хірургії та пульмонології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика. — Раніше селезінку видаляли, тепер можемо зберегти.

Раніше селезінку видаляли, тепер можемо зберегти

У лікарні N17 зробили понад 100 таких операцій. Медики планують використовувати зварювання під час видалення пухлин.

— При ракові легень, коли є лімфовузли, зварювання дозволяє видалити їх, не пошкоджуючи, — говорить Макаров. — Якщо розрізати оболонку, частина ракових спор розповсюдиться організмом через лімфу. І з часом пухлина проростає в новому місці. Доки такі операції лише експериментальні, але в майбутньому це може стати  одним із методів боротьби з раком.

Окрім селезінки та легенів, добре запаюються судини, кишківник, м"язи й жіночі репродуктивні органи, зокрема матка. Учені також експериментують зі спаюванням сухожиль.

Обладнання для зварювання живих м"яких тканин коштує 25 тис. грн. Загалом в українських лікарнях їх 50. У госпіталі СБУ є літак, оснащений зварювальним обладнанням. Його використовуватимуть під час аварій.

Зараз ви читаєте новину «Легені спаюють без крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі