понеділок, 04 лютого 2008 14:21

Кон"юнктивіт чіпляється після водних процедур

26-річна мукачівка Валентина у столиці живе шість років. Додому навідується на свята. Під час останньої поїздки на Різдво захворіла на кон"юнктивіт — запалення слизової оболонки ока.

— Ми з друзями рідко бачимося. Вирішили влаштувати  маленьке свято — пішли в сауну, — розповідає невисока чорнява жінка. — Там був фантастичний басейн. Я досхочу наплавалася.

Додому їхала на таксі. Тому на вологе волосся не звернула увагу.

Увечері вдома я почувалася зле — голова розколювалася, мусила випити анальгін, хоч не люблю таблеток. На ранок біль став тупий, а на кутику ока ніби ячмінець починався.

Того дня дівчина поїхала до друзів в Ужгород. Дорогою в аптеці купила тетрациклінову мазь від запалень і краплі для очей. Валя носить лінзи. У парній і басейні була без них, вдягла, коли збиралася додому.

— Але мені не стало краще. Це вже був третій день — око припухло, мусила йти до лікарні. Офтальмолог підтвердила, що в кутику ока може бути ячмінь, а на сітківці побачила кон"юнктивіт.

Столичні окулісти не рекомендують використовувати лінзи, зняті з інфікованих очей

Жінка на ніч мазала повіку зсередини флоксалом, крапала окоферон що дві години та антибіотики торбекс два ікс.

— Окуліст попередила: якщо за кілька днів не стане краще, треба міняти схему лікування. Бо будуть виразки на оці. Але почервоніння зменшилося, і я спокійно поїхала в Київ. Лінзи знімала перед краплями і вдягала через 15 хвилин, як порадила лікарка.

Столичні окулісти не рекомендують використовувати лінзи, зняті з інфікованих очей. У міському Центрі мікрохірургії ока радять і лінзи, і контейнер для них купити нові. І вдягнути лише за два тижні після одужання.

— Кон"юнктивіт — це інфекція, що потрапляє в око ззовні. Він буває вірусним, хламедійним чи бактеріальним, — пояснює Наталія Старинець, 36 років, заступник головного лікаря з медичних питань Центру. — Водні й теплові процедури впливають на мікрофлору повік, а вірус міг причепитися де завгодно. Навіть у транспорті.

Лікарка каже, кожна людина хоч раз у житті хворіє на кон"юнктивіт. У перші тижні після одужання треба зменшити навантаження на очі.

Зараз ви читаєте новину «Кон"юнктивіт чіпляється після водних процедур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі