понеділок, 24 вересня 2012 06:30

Комп'ютерні лінзи вставляють у скляну оправу

Автор: фото з сайта www.roxy.com.ua
  Лінзи забезпечують широке поле огляду, не відбивають світла. Найзручніші та найбезпечніші — одноденні. З ними ризик занести інфекцію мінімальний
Лінзи забезпечують широке поле огляду, не відбивають світла. Найзручніші та найбезпечніші — одноденні. З ними ризик занести інфекцію мінімальний

Киянка Світлана Куракса, 68 років, має три пари окулярів. В одних ходить вулицею, в других читає, у третіх дивиться телевізор.

— Таких пацієнтів маю багато, — каже офтальмолог із Євпаторії 37-річний Євген Голуб. — Звичайні окуляри наближують чи віддаляють. Людям похилого віку із хворобами очей рекомендую біфокальні лінзи. Тоді нема потреби носити із собою різні окуляри.

Біфокальні лінзи дають змогу бачити і на коротку, і далеку відстані. Верхня частина зроблена на подовження, а нижня візуально наближає предмети. У таких окулярах можна переглядати телепередачі й читати.

— Ідучи в оптику, слід визначитися, навіщо потрібні окуляри. Буває, приходять кілька разів, бо не можуть підібрати.

Офісним працівникам радять скельця із вакуумним напиленням. Вони відбивають мерехтливе світло.

— Для стильності комп'ютерні лінзи вставляють у скляні оправи. Вони тонші, красивіші. Також популярні окуляри із затемненими лінзами, які підбирають до зору. Такі не захищають від ультрафіолету.

Водіям розробили окуляри із антифарним покриттям. Скельця жовті або коричневі.

— Одягають уночі, щоб уникнути засліплення від зустрічної машини. У них зір відновлюється вдвічі швидше. Також краще видно вдалечінь у сутінках, коли похмуро, йде дощ.

Літнім особам краще носити пластикові лінзи. Вони легші й безпечніші. Якщо розіб'ються, людина не поріжеться осколками.

Окуляри із дешевими металевими вушками можуть подразнювати шкіру. Під очима й за вухами свербітиме.

— Пацієнти часто вибирають оправи із жорсткими носоупорами. Їм здається, що така краще сидітиме. А потім болить голова й з'являються червоні плями на носі. Найкращі носоупори — рухливі. А щоб окуляри добре сіли, у них довжина завушників має бути така сама, як відстань від скелець до вух.

 

Одноденні лінзи не миють

Тим, хто носить замість окулярів контактні лінзи, Євген Голуб радить обирати м'які із гідрогелю або силікон-гідрогелю.

— Їх зручно одягати, не викликають дискомфорту. Силікон-гідрогелеві не перекривають доступ кисню до роговиці, не викликають почервоніння ока.

Розчини для чищення цих типів лінз варто купувати різні, бо гідрогелеві забруднюються білковимі відкладами, а силіконові — жирами.

— Є одноденні лінзи. Зручні, бо за ними не треба доглядати. Бувають для двотижневого носіння, на місяць.

 

Зараз ви читаєте новину «Комп'ютерні лінзи вставляють у скляну оправу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі