понеділок, 14 квітня 2008 14:25

Китайці щодня півгодини плещуть у долоні

— Корисно лягати спати і прокидатися з сонечком, — стверджує киянка Діана Богда, 29 років. Торік вона місяць жила в Китаї. — За китайською медициною правильний спосіб життя пов"язаний із природними циклами. Тамтешні пенсіонери, приміром, узимку сплять більше, ніж літом.

— Здоровий спосіб життя китайці пропагують всюди, — каже жінка. — У шанхайських парках доріжки викладені кольоровими овальними камінцями.

— Такі камінчики мають гострі ребра. У теплу погоду по них треба ходити босоніж. Вони масажують точки на ступнях. На ногах розташовані нервові закінчення, які відповідають за весь організм.

Доріжки з камінців поділені на три секції. Перші — з майже гладенькою поверхнею. Інші значно гостріші. Решта — дуже гострі.

— Якщо проходиш всі три секції, відчуваєш блаженство в усьому тілі, — згадує Богда. — Кожен може вибрати інтенсивність масажу. Я любила швидко бігати з найпростішої доріжки до найгострішої.

Діана Богда з чоловіком щоранку виходила на ранкову пробіжку до парку.

— Прокинутися о п"ятій ранку я ризикнула лише раз, — говорить жінка. — Мене вразило, що в таку рань весь парк вже був заповнений людьми 50–70 років, які займалися гімнастикою ушу, робили фізичні чи дихальні вправи, танцювали.

Популярною серед старшого покоління китайців є вправа ритмічного хлопання в долоні.

— Це буддистський вид медитації, — пояснює Діана. — У долонях теж багато нервових закінчень. Якщо плескати хоч п"ять хвилин, долоні червоніють. Китайці роблять цю вправу по півгодини зранку і ввечері. Так стимулюють організм і роблять міні-масаж тіла.

Тамтешні пенсіонери плещуть в долоні й задки ходять парком. Така вправа добре концентрує увагу та зміцнює опорно-руховий апарат.

— Бачила бабусю років сімдесяти, — каже жінка. — Вона поставила ногу на дерево й нахилялася. Розтяжка у неї краща, ніж моя.

Зараз ви читаєте новину «Китайці щодня півгодини плещуть у долоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі