понеділок, 19 травня 2008 14:06

Кістки зростаються без гіпсу

Автор: фото: Олена ДЗІК
  У Михайла Хорощака складний уламковий перелом обох кісток гомілки. Завдяки апарату Ілізарова чоловік може згинати хвору ліву ногу і ступати. Травматолог Олег Николишин каже, якби накладав гіпс, кістки могли б неправильно зростися і тоді довелося ще раз їх
У Михайла Хорощака складний уламковий перелом обох кісток гомілки. Завдяки апарату Ілізарова чоловік може згинати хвору ліву ногу і ступати. Травматолог Олег Николишин каже, якби накладав гіпс, кістки могли б неправильно зростися і тоді довелося ще раз їх

Ортопед-травматолог 47-річний Олег Николишин не накладає гіпсу пацієнтам із переломами. Протягом 25 років використовує метод Ілізарова. Трубчасті кістки і їх уламки лікар фіксує за допомогою шпиць і кілець. Суглоби залишаються рухомими. За три місяці загоюється найскладніший перелом.

Николишин сім років працює в районній лікарні в Козовій на Тернопільщині. Складати переломи навчився на практиці в Луцьку. Знання вдосконалював у винахідника апарата академіка Ілізарова в місті Курган у Сибіру. Запатентував два методи лікування складних переломів гомілково-ступневого суглоба.

— Що швидше і точніше складеш відломки, то краще зростеться. Тому операцію треба проводити негайно, щойно привозять пацієнта, — каже Олег Михайлович. — Найгірший апарат Ілізарова кращий за гіпс. На знімку можна побачити, як складений перелом, і поліпшити фіксацію. Крім того, шпиця — це не цвях, який вводиться в кістку і пошкоджує кістковий мозок. Апарат Ілізарова і за пластину краще, бо фіксує надійно. Така процедура дає змогу уникнути інвалідності більш ніж на 95 відсотків.

40-річний Михайло Хорощак із райцентру Монастириська на Тернопільщині приїхав лікуватися за 55 км. У чоловіка складний уламковий перелом обох кісток гомілки на лівій нозі. В апараті пацієнт може ступати на підлогу хворою кінцівкою.

— Цього доктора давно знаю. У 95-му він мого двоюрідного брата вилічив. Василь служив в армії, й на нього машина наїхала. У військовому госпіталі півроку лежав. Нога стала коротша і крива. А після лікування в Николишина вирівнялася, тепер бігати може, — розповідає чоловік. — Я вже після того в лікаря з переломом ключиці був. Зажило швидко. Тепер гостював у тітки в Бучацькому районі. Посковзнувся, коли закривав стайню. Відчув у нозі різкий біль, почала пухнути. Подзвонив синові, а той мене зразу сюди привіз. Бо таких спеціалістів у нас немає.

У сусідній палаті лежить 48-річний Михайло Русінко з села Щепанів Козівського району. Лікар поправляє йому шпиці в кістці ноги.

— Я з підводи впав. Їхав на спуску з поля, і вона перевернулася. Добре, що встиг зіскочити, а то могло і зовсім прибити, — згадує. — Ледве на тракторі якомусь додому доїхав. А далі рухатися вже не міг. Повне коліно крові набігло. Поки ще не встаю. Тільки три дні по операції. Але нога вже менше болить.

1994-го Николишин за допомогою апарата Ілізарова видовжив ногу Лесі Гураль із Підгаєцького району. Інші лікарі пропонували відрізати деформовану кінцівку.

— Хворі й серед ночі в лікарню викликають, — усміхається. — Найцікавіші випадки я записую. Маю кілька зошитів нотаток. Колись, може, книгу спогадів видам. А поки, в яке село не приїхав би — ага, того, того і того лікував. Завжди кількох колишніх пацієнтів зустріну.

Зараз ви читаєте новину «Кістки зростаються без гіпсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі