четвер, 12 квітня 2007 19:52

Кіста яєчника розірвалася вночі

22-річна киянка Олена про кісту в яєчнику не підозрювала. Нічого не боліло, гінеколог хвороб не виявляв.

— Два місяці тому була в гостях у тітки. Вона пригостила мене грушею та цукерками, — згадує дівчина. — Я вже збиралася додому. Раптом дуже заболів живіт. Усередині забурчало, заболіло все, а живіт надувся, як у вагітної. Прилягла і вже встати потім не могла.

Тітка дала таблетку знеболювального, за кілька хвилин Олені стало легше й вона поїхала додому.

— Удома я прийняла ванну, — веде далі Олена. — Вийшла, глянула на себе в дзеркало — і злякалася. Обличчя жовте, губи сині, все тіло та руки трусяться. Батько мене побачив таку й викликав "швидку".

Медики приїхали за 5 хв. Дівчина пригадує, що біль перемістився вниз та вправо від живота. Піднялася температура, серце калатало. Лікар, що її оглядав, запідозрив апендицит.

Опівночі Олену привезли до Медмістечка в хірургічно-гінекологічне відділення. Направили здати аналізи, потім — на огляд до гінеколога.

— Лікар зміг мене оглянути лише після наркозу, — каже дівчина. — Боліло так, що не могла лежати на кріслі. Від болю вигиналася на "мостик".

Перші два тижні вчилася рівно ходити

Коли отямилася, її везли в операційну. Згадує, що медсестри говорили про розрив кісти та самого яєчника і про масивний крововилив. З"ясувалося, що на огляді гінеколог побачив кісту.

— Лікарі пояснили, що кіста виникла через гормональний збій в організмі, — розказує киянка. — Кіста була маленька, чому вона розірвалася — медики самі не розуміли.

Операція тривала три години. Через розрив яєчника дівчина втратила багато крові — тому й живіт був такий надутий. Якби не викликали "швидку", а Олена лягла спати, могла б і не прокинутися.

— Півтора тижня щоранку та щовечора мені робили по три-чотири уколи: антибіотики, знеболююче, ще якісь препарати. Потім місяць я доліковувалася вдома, — говорить дівчина.

Перші два тижні Олена вчилася рівно ходити, не згинатися. Каже, спочатку не могла гуляти довше 10 хв. — була дуже слабкою, швидко втомлювалася, її хилило в сон. За чотири тижні почала одужувати. Щоб відновитися, пила гомеопатичні краплі лімфомініазот та гінекохель, вітамін Е, залізо та фолієву кислоту. Два останні препарати питиме ще два місяці.

— Ще два місяці маю пити ехінацею в капсулах, щоб не було гормональних збоїв, — зауважує киянка. — І раз на півроку робити УЗІ. Нещодавно ходила перевірятися. Лікарка сказала, що я здорова.

Дівчина зможе народити дитину

Кіста може виникнути через гормональний збій, кажуть гінекологи. Він міг статися через стрес, авітаміноз та відсутність овуляції (яйцеклітина не готова до запліднення).
— Утворення в яєчнику — це фолікулярна кіста, — пояснює Ольга Мельничук, 29 років, акушер-гінеколог Київського центру репродуктивного здоров"я. — Найвірогідніше, вона розірвалася через те, що швидко збільшувалася. Зазвичай, якщо кіста росте повільно, капсула встигає розтягнутися й розрив можуть спровокувати хіба сильні фізичні навантаження.
Операція з видалення кісти не є протипоказанням до вагітності. Дівчина зможе нормально народити дитину.

Зараз ви читаєте новину «Кіста яєчника розірвалася вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі