понеділок, 11 лютого 2019 00:50

Кір плутають з грипом

Автор: POLITEKA.NET
  Кір починається, як застуда. Підвищується температура, турбують нежить, кашель, головний біль. Лише на третій-четвертий день починається висип
Кір починається, як застуда. Підвищується температура, турбують нежить, кашель, головний біль. Лише на третій-четвертий день починається висип

В Україні почався епідемічний підйом захворюваності на кір. Найгірша ситуація у Львівській, Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій областях та у Києві.

— У перші пару днів кір від грипу важко відрізнити навіть фахівцю, — пояснює Віталій Євтушенко, 50 років, столичний інфекціоніст. — Нежить, висока температура — все як при грипі. Щоправда, під час кору у роті можна виявити білі плями, дехто може сплутати їх з ангіною. Виникає кон'юнктивіт. Висип з'являється пізніше.

Кір починається гостро, підвищується температура, турбують нежить, кашель, головний біль. Сиплий голос, набряклість обличчя, світлобоязнь — перші симптоми кон'юнктивіту. При грипі такого немає. Лише на третій-четвертий день починається висип.

— Зараз в Україні людей вражає трохи інший вірус кору, не такий, як у 2006-му і 2012 році. Має європейську прописку і прийшов до нас з Румунії. Річ у тім, що за структурою віруси трохи відрізняються. Зараз вчені навіть складають спеціальну карту, де вкажуть характерний вірус для певних країн. Це треба для того, щоб відслідковувати переміщення захворювання.

Кір спричиняє бронхіт або запалення легень. Приєднання бактеріальної інфекції загрожує виникненню гнійних ускладнень. З'являються проблеми з середнім вухом, серцем, нирками та печінкою.

При ушкодженні центральної нервової системи 10–15% людей помирають.

Для захисту від кору дорослим потрібно ввести вакцину в перші 72 години з моменту виявлення симптомів. Люди зі щепленням перенесуть кір легше і ускладнень буде менше, ніж у людей без щеплення.

Зараз ви читаєте новину «Кір плутають з грипом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі