понеділок, 12 травня 2008 16:29

Катерина Левчик вилікувала безпліддя пігулками

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Катерина Левчик гуляє із сином Максимом у парку поблизу будинку. Жінка хвалиться, що малюк дуже спокійний і не реагує на шум від дороги
Катерина Левчик гуляє із сином Максимом у парку поблизу будинку. Жінка хвалиться, що малюк дуже спокійний і не реагує на шум від дороги

Киянка Катерина Левчик, 28 років, два роки лікувалася від безпліддя. Синові Максиму зараз шість місяців. Мама каже, що він дуже спокійний, вдався у батька. Поки розмовляємо на вулиці, жодного разу не прокинувся.

— Значних проблем із здоров"ям чи хвороб у мене не було, — розповідає чорнява жінка. — Єдине, рано почалися місячні, у десять років. Однак ніякого лікування чи спеціального обстеження не проходила.

Два роки подружжя Левчиків не мало дітей. Жінка не знала, що завагітніти заважають проблеми з циклом. 2004-го Катерина звернулася до знайомої лікарки з Інституту педіатрії та акушерства.

— Довелося зробити багато аналізів. Пам"ятаю, перевіряли цикл кожні сім днів. Так виявили, що у мене проблеми з дозріванням яйцеклітини. Фолікул або пізно дозрівав, або не лопався взагалі, — пригадує молода мама.

Щоб вирівняти менструальний цикл, жінка півроку пила гормональні таблетки. Від  них трохи додала у вазі.

— До всього, у нас із чоловіком виявили імунологічну несумісність. Як пояснила лікарка, мій слиз не дозволяв сперматозоїдам живими добратися до яйцеклітини. Довелося ще півроку пити інші таблетки, щоб приглушити імунну систему.

Упаковка таблеток коштувала 150 гривень

Жінка завагітніла у січні 2007-го. У жовтні народила сина. Каже, токсикозу в неї не було. Через ризик викидня місяць пролежала в лікарні. Плід прикріпився надто низько.

— Лікування дуже дороге, — каже жінка. — Одна упаковка таблеток коштувала 150 гривень. Але не шкодую про лікування. Я і другу, і третю дитину хочу. Гінеколог сказала, буде легше. Це таке щастя.

Медики підтверджують, що лікування та вдала вагітність стабілізують імунну та гормональну системи. Однак гарантовано одужують лише 40% жінок.

— Мамочок усе одно треба спостерігати, — пояснює 44-річна Ірина Жабченко, науковий співробітник Інституту педіатрії акушерства та гінекології Академії медичних наук. — Часто проблеми з гормональною системою викликають ранню втрату лактації. Ми про це попереджаємо.

Безпліддя також буває через погану прохідність маткових труб і ускладнення після запалень — спайки. У деяких жінок діагностують і те, й інше.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Левчик вилікувала безпліддя пігулками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі