четвер, 15 листопада 2007 15:03

Катерина Кабак дотримується дієти 15 років

68-річна полтавка Катерина Кабак на цукровий діабет хворіє 15 років. Вона має хворобу другого типу — приймає таблетки тричі на день. Жінка впевнена, що захворіла через постійні стреси.

— Похоронила маму, чоловіка, двох дітей, — зітхає Катерина Данилівна. — Працювала все життя в магазині у відділі цукерок. Як узнала, що маю діабет, жодної цукерки більше в рот не взяла.

Жінка скаржиться, що через діабет відчуває сухість у роті. За день випиває кілька літрів води. За останній рік схудла, відчуває слабкість.

— Їм каші — пшоняну, кукурудзяну, гречану, — розповідає Катерина Кабак. — На обід борщ або суп без засмажки. Яблуко можна одненьке на день. Варю компоти без цукру. Хліб бажано житній. Рибу кладу на сковорідку, наливаю водички, даю листочок лавровий. Так і тушу.

У магазині "Кларисса" в Полтаві продають товари для хворих на діабет.

— Хвороба для діабетиків — то великий стрес, — каже лікар-консультант Олена Кузьменко, 33 роки. — Людей дуже лякає вимога лікаря: не їсти багатьох продуктів і страв. Найбільше діабетики страждають через заборону їсти солодощі. Тому на замінниках цукру — фруктозі, сорбіті — для них випускають джеми, цукерки, мармелади, зефір.

Найбільше дивуються, що є морозиво без цукру, згущене молоко, яблучні чіпси. Але продуктів на замінниках цукру багато теж не можна їсти. Одну на день цукерку на фруктозі.

При цукровому діабеті найкраще вживати натуральний замінник цукру — кримську стевію. Ця трава в 30 разів солодша за цукор. Її можна додавати до їжі без обмежень.

— Хворим на діабет слід обмежити солодкі та висококалорійні страви. При цій хворобі порушується обмін речовин, з"являється надлишкова вага, — пояснює лікар-ендокринолог поліклініки N3 в Полтаві Ельвіра Кайдашева, 38 років. — Аби добре почуватися, треба дотримуватися дієти та робити фізичні вправи.

Ендокринологи рекомендують їсти більше овочів. Макарони можна лише з борошна грубого помолу твердих сортів пшениці, житні або з висівками. Житній, а не білий хліб. М"ясо — нежирне, відварене чи тушковане, рибу. Корисна лляна олія. У день дозволяється з"їсти дві маленькі картоплини, дві столові ложки вермішелі. З алкогольних напоїв можна лише сухе вино.

Лікарка радить вживати ті продукти (вуглеводи), що повільно всмоктуються в кров — хліб, каші. І відмовитися від цукерок, тістечок, солодкої газованої води, винограду, родзинок. Вони миттєво засвоюються й підвищують цукор у крові. Хворий не помре від того, що з"їсть солодощі. Але високий показник цукру погано впливає на організм — псується зір, болять ноги, порушується робота нирок.

Ельвіра Кайдашева зауважує: діабет молодіє, як і інфаркт — хворіють люди 40–50 років.

У Полтавській області кількість хворих на діабет майже 37 тис. В Україні — 1 млн 48 тис.

До хвороби може призвести малорухомий спосіб життя

Цукровий діабет — це порушення обміну вуглеводів в організмі. Хвороба проявляється високим вмістом цукру в крові та сечі. До захворювання призводять стреси, неправильне харчування, малорухомий спосіб життя, надмірна вага, підвищений тиск.
Є цукровий діабет першого та другого типів. В організмі людей, які хворіють діабетом першого типу, бракує інсуліну — вони щодня роблять ін"єкції. Таких 10 відсотків від усіх хворих на діабет. У більшості хворих діабет виявляють після 35–40 років.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Кабак дотримується дієти 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі