понеділок, 09 грудня 2019 06:30

Катаракту варто негайно оперувати

Автор: ФОТО надане клінікою ”ІРіС”
  Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Єдиний можливий спосіб лікування — хірургічне втручання”
Офтальмолог Тетяна Д’яконова: ”Єдиний можливий спосіб лікування — хірургічне втручання”

У Полтаві офтальмологічний центр "Іріс" результативно лікує пацієнтів із різними стадіями катаракти. Якщо кілька років тому зверталися переважно літні люди, зараз хвороба значно омолодилася. З недугою ефективно справиться лише операція. Триває 10 хв. і не потребує довгої реабілітації.

— Про клініку почула від колег, які успішно зробили операцію в "Ірісі". На праве око практично не бачила, мала запущену катаракту. Чоловік скептично зреагував на те, що хочу перевірити зір у приватній лікарні. Думав, гроші візьмуть, а результату не буде. Записалася на прийом. Мене детально обстежили. Після розмови з лікарем вирішила робити операцію, — каже 79-річна Маїса Мартиненко з Полтави. — Порадили оперуватися в два етапи, бо мала серйозні проблеми. Підготувалася, закрапувала очі й здала аналізи. Операція тривала хвилин 10. Безболісна процедура. Години через дві після ретельної перевірки виписали додому. Одразу стала добре бачити.

— Опісля кілька разів приходила для перевірки зору. Лікарі виписали медикаменти й просили берегти здоров'я. За два місяці зробила додаткову операцію, — говорить Маїса Петрівна. — Враження тільки приємні від лікарів і медичного центру. Затишок, людяність і відношення не можна порівняти з державними закладами. Тепер думаємо, щоб вилікувати катаракту й чоловікові.

При катаракті кришталик ока стає непрозорий і твердіє. Люди починають погано бачити. Також часто трапляються несподівані зорові спалахи — від фар автомобілів чи сонячного проміння. Це тому, що світло в кришталику неправильно заломлюється.

Як лікують катаракту?

— Краплі в жодному разі не можуть подолати недугу. Єдиний можливий спосіб — хірургічне втручання. Заміна кришталика на штучний дозволяє в нашому центрі лікувати катаракту практично на 100 відсот­ків, — пояснює Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар центру "Іріс".

Є думка, що катаракту не можна оперувати, якщо хворі мають глаукому чи цукровий діабет?

— Маємо запатентований метод боротьби із глаукомою і катарактою, тому операція успішно бореться проти цих двох хвороб. А стосовно цукрового діабету — лише хірург має оцінити шанси на операцію. Підхід в офтальмологічному центрі "Іріс" індивідуальний. Зазвичай доводиться робити комплексне втручання, коли замінюємо кришталик і лікуємо лазером судини.

Що отримує пацієнт в офтальмологічному центрі "Іріс"?

— Спочатку — повноцінне обстеження на сучасному іноземному обладнанні. Триватиме 2–3 години. Після діагностики даємо вичерпну консультацію й рекомендуємо подальше лікування. Хірург оцінить шанси на успішність оперативного втручання і дасть необхідні поради. Пацієнт отримує постійний супровід медиків після хірургічного втручання.

Які рекомендації дають офтальмологи для збереження зору?

— Після 40 років хоча б раз на рік проводити обстеження органів зору. Після 50 — обов'язково це робити. Особливу увагу слід звертати гіпертонікам, хворим на серцево-судинні недуги і на цукровий діабет. Ці люди в групі ризику.

Зараз ви читаєте новину «Катаракту варто негайно оперувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі