четвер, 12 листопада 2009 19:30

Карантину в лікувально-оздоровчих закладах "Укрпрофоздоровниці" немає

На адресу закритого акціонерного товариства "Укрпрофоздоровниця" надходить багато звернень громадян із запитанням — чи варто в нинішній період загострення епідемічної ситуації в Україні їхати на лікування в санаторно-курортні заклади?

— Ніякого карантину в наших санаторно-курортних закладах немає, — запевняє Едуард Колесник, голова правління "Укрпрофоздоровниці", кандидат медичних наук, заслужений лікар України. Усі 86 санаторно-курортних закладів "Укрпрофоздоровниці" працюють у звичному режимі.

Проте паніка навколо грипу зачепила і нас. Серед населення розповсюджують інформацію про карантин у санаторно-курортних установах. А ще в мережі Інтернет з"явилася інформація, що один із лікарів санаторію помер від грипу. Насправді ж він помер від крововиливу в головний мозок, який не був наслідком грипу. Через цю інформацію люди здали близько 20 придбаних путівок. Але це не масове повернення. Паніка потроху вщухає, путівки не повертають.

Жодної загрози інфекційних захворювань для здоров"я охочих приїхати на санаторно-курортне лікування немає. Навпаки, вважаємо за доцільне ці неблагополучні в епідеміологічному відношенні часи провести в оздоровницях, адже там можна запобігти захворюванню на грип та інші гострі респіраторні вірусні захворювання і за потреби отримати необхідну медичну допомогу.

Санаторно-курортні заклади, зокрема профспілкової системи товариства "Укрпрофоздоровниця", працюють у звичному ритмі роботи, але в умовах посиленого протиепідемічного режиму.

Це означає, що відповідно до урядових та галузевих директив — постанови Кабінету Міністрів та Міністерства охорони здоров"я, спільно з місцевими органами самоврядування та охорони здоров"я в санаторно-курортних закладах розроблені та впроваджуються конкретні заходи, спрямовані на профілактику поширення грипу й інших респіраторних захворювань і надання відповідної, окрім санаторно-курортного лікування, медичної допомоги.

Ще на порозі оздоровниці, у приймальному відділенні, лікарі ретельно оглядають прибулих — чи немає ознак захворювання на гострі респіраторні інфекції. Якщо є — хворого розміщують в приміщення, ізольовані від інших, та надають відповідну медичну допомогу. Щоденно, шляхом опитування й огляду, проводиться контроль за станом здоров"я хворих та відпочиваючих.

Також для запобігання розповсюдженню інфекції встановлено контроль за станом здоров"я працівників оздоровниць. Особи, які контактують із хворими, забезпечені засобами індивідуального захисту тощо.

Варто зазначити, що в оздоровницях профспілок хворі та відпочиваючі розміщуються в одно- та двомісних кімнатах, що обмежує контакти і надає можливість ефективно провітрювати помешкання.

У приміщеннях оздоровниць забезпечено необхідний температурний режим.

Посилено дезінфекційний режим із використанням сучасних дезінфекційних засобів у відповідності з переліком, затвердженим МОЗ України, та рекомендаціями органів санітарної епідеміологічної служби. У місцях скупчення людей — коридори, кімнати відпочинку, зали ЛФК, тренажерні тощо — встановлені ультрафіолетові лампи для опромінення приміщень.

З метою уникнення контактів із хворими на грип в оздоровниці не допускаються особи, які не мають відношення до роботи та лікування в санаторно-курортному закладі, тимчасово обмежені заходи зі скупченням людей.

З метою підвищення імунітету, тобто стійкості організму до інфекційних захворювань, в харчуванні хворих збільшується частка овочів, фруктів та інших продуктів, що містять вітаміни.

Немає причин відмовлятися від поїздки на лікування

Завдяки спеціальним профілактичним заходам в оздоровницях системи товариства "Укрпрофоздоровниця", навіть в тих, що розташовані в регіонах, де оголошено карантин, зокрема в санаторіях "Сонячне Закарпаття", "Поляна", "Карпати", "Шаян", "Верховина", "Синяк", що в Закарпатській області, "Любінь-Великий", "Немирів", СКК "Моршинкурорт" санаторії "Дністер", "Лаванда", "Перлина Прикарпаття", "Світанок", "Черемош" Львівської області, "Черче" на Івано-Франківщині, "Хмільник", "Авангард" на Вінниччині та інших випадків захворювання на грип серед дітей і дорослих не зареєстровано.

В оздоровницях зараз благополучна епідеміологічна обстановка і немає причин відмовлятися від поїздки на санаторно-курортне лікування.

Що стосується санаторного-курортного лікування, то воно відповідає всім умовам, що сприяють профілактиці та лікуванню гострих респіраторних вірусних інфекцій. Серед них процедури з кліматолікування — прогулянки на свіжому повітрі в паркових зонах чи на узбережжі моря, інгаляції мінеральних вод і протизапальних лікарських засобів та фітозборів, спелеотерапія — камера штучного мікроклімату, де на організм хворого впливають високодисперсним аерозолем хлориду натрію, що має імуномоделюючу дію, аерозольтерапія синглетно-кисневою сумішшю — синглетна форма кисню найбільш активно впливає на окислювально-відновлювальні процеси в організмі, світлолікування — біотрон, ультрафіолетове опромінення слизової порожнини носа і носоглотки, аерофітотерапія з використанням речовин, що виділяються рослинами і згубно діють на хвороботворні мікроорганізми — евкаліптова, лимонна олії тощо, прийом вітамінізованих фітонапоїв, а також напоїв з імуномоделюючою дією — шипшина, антисептичні збори лікарських рослин із листям шавлії, подорожника, корінням солодки.

Ще один аспект. У результаті епідемії гострих респіраторних вірусних інфекцій — ГРВІ — закриті на карантин дитячі дошкільні та шкільні установи. Батьки постали перед вибором, як запобігти захворюванню дітей вірусною інфекцією та чим їх зайняти.

До груп ризику із захворюваності на ГРВІ насамперед потрапляють діти, особливо ті, що живуть у великих містах. Свій певний внесок щодо поширення епідемій роблять скупченість і зниження імунітету дитячого населення.

Найдоцільнішим варіантом уберегти дитину і себе від епідемії — це придбати путівку до санаторію. Всі санаторії профспілок України приймають на лікування дітей дошкільного і шкільного віку, а також і з батьками.

Перебування в оздоровниці дасть можливість не лише уникнути вірусної інфекції, зокрема грипу, а й пройти курс неспецифічної профілактики та отримати лікування з приводу тієї чи іншої хвороби.

Переваги перебування дітей і підлітків в санаторіях очевидні. На сьогоднішній день батьки з дітьми розміщуються в двомісних кімнатах. Зменшуються контакти з місцевим населенням. Велику роль відіграє в профілактиці інфекційних захворювань і посилення контролю за санітарно-гігієнічним станом всіх корпусів та території санаторіїв.

Педіатри санаторно-курортних закладів підготовлені з питань діагностики, лікування і профілактики гострих респіраторних захворювань.

При прийомі в санаторій дітей оглядає лікар на предмет виявлення інфекційного захворювання. Щоденно проводиться ранковий огляд дітей медичними працівниками.

Щодо профілактики ГРВІ, то всі санаторії мають значний арсенал профілактичних засобів.

Не останню роль в запобіганні інфекцій мають заняття з невеликими групами дітей, які організовують вихователі санаторію у спеціальних ігрових кімнатах. У цей час батьки можуть спокійно приймати призначені процедури.

Усі санаторії мають пости невідкладної медичної допомоги, оснащені відповідною медичною апаратурою й обладнанням, зокрема дихальними реанімаційними апаратами та відповідними медикаментами.

Важливим моментом є те, що між оздоровницями і місцевими закладами охорони здоров"я існує тісний взаємозв"язок, що дає можливість надання дітям своєчасної і в повному обсязі амбулаторної і стаціонарної медичної допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Карантину в лікувально-оздоровчих закладах "Укрпрофоздоровниці" немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі