четвер, 14 червня 2007 19:58

Каміння з протоки витягають зондом

Автор: фото з архіву Центру хірургії печінки, жовчних проток та підшлункової залози
  Лікарі Київського центру хірургії печінки, жовчних проток і підшлункової залози оперують пацієнта із жовчнокам’яною хворобою. Хірурги рекомендують видаляти жовчний міхур, якщо в ньому з’явилося каміння
Лікарі Київського центру хірургії печінки, жовчних проток і підшлункової залози оперують пацієнта із жовчнокам’яною хворобою. Хірурги рекомендують видаляти жовчний міхур, якщо в ньому з’явилося каміння

70-річного киянина Лева Шматова до Київського центру хірургії печінки, жовчних проток та підшлункової залози привезла "швидка". Чоловік пожовтів, як при хворобі Боткіна.

— У мене виникла "жовтуха механічна" — шкіра пожовтіла. Закупорилися протоки, і жовч попала у кров, — розповідає Лев Федорович.

Чоловікові витягли каміння в Центрі хірургії печінки, жовчних проток та підшлункової залози. Він працює на базі міської лікарні N10 на Голосіївському проспекті, 59б.

— У стравохід увели трубочку, яку я мав ковтнути. Потім лікарі проштовхували її до потрібного місця. Процедура не дуже приємна. Мені трохи стравохід подряпали, та все швидко зажило, — розказує Шматов.

Метод видалення каміння за допомогою зонду називають ендоскопічною  папілосфінктеротомією. Він підходить лише для пацієнтів із камінням у жовчній протоці.

— Людина ковтає довгий зонд-трубочку. Він має досягти підшлункової та жовчних проток, — пояснює Ірина Ковальська, 43 роки, хірург центру. — Трубочка проходить у канал і розкривається там, як парасолька. Щоб забрати камінці, її протягують назад.

Людині з сильним блювотним рефлексом зонд вводять під наркозом. Хоч 90% пацієнтів його не потребують. Оскільки немає розрізів, пацієнт відновлюється швидко. На другий день після операції його виписують додому.

Людині з сильним блювотним рефлексом колють наркоз

— Якщо камінці є у протоці та в міхурі, хворому роблять дві операції, — каже лікарка. — Спочатку видаляють їх із протоки, а потім вирізають жовчний міхур.

За словами хірургів, бездієвий жовчний — це лише резервуар для утворення каміння.

Міхур видаляють за допомогою телемедицини: пацієнтові вводять мініатюрні камеру й інструменти у невеликі розрізи біля пупа. Жовчний відрізають і витягують пластиковим контейнером. Такі хворі перебувають у лікарні тиждень.

— До нас удруге потрапила жінка, — веде далі Ковальська. — Місяць тому вона народила дитину. Після вагітності в жінок часто виникають проблеми із жовчним. Перший раз вона потрапила з гострим нападом, камінь заблокував протоку. Ми його видалили. Жінка пішла додому, з"їла щось жовчогінне — й наступного дня каміння знову пішло. Довелося видаляти міхур.

Після видалення функцію жовчного перебирає печінка. Хворий півроку після операції має дотримуватися дієти. Не можна вживати жовчогінні продукти (жовток, молоко, оливкову олію, шипшинові відвари, каву, спиртні напої) та важкі для печінки (шоколад, тваринні жири, м"ясні бульйони, мед, здобу).

— Нехтувати жовчнокам"яною хворобою не можна, — зауважує Ірина Олександрівна. — Напад може статися будь-якої миті. А найгірше — запалений міхур може розірватися, як при апендициті.

У жінок жовчний болить частіше

У Київському центрі хірургії печінки, жовчних проток та підшлункової залози щороку роблять до тисячі операцій на жовчному. Більш як половина пацієнтів — жінки.
— Найчастіше каміння утворюється через різке схуднення або після народження дитини. Плід давить на міхур, жовч застоюється й утворює каміння, — пояснює Ірина Ковальська, 43 роки, лікар центру. — Мами, які народили місяць — чотири місяці тому, — наші постійні клієнтки. А коли людина різко скидає вагу, шлаки виводяться з організму й забивають протоки.
Жовчний може погано працювати через уроджений дефект стінки міхура. Або коли в людини порушений обмін пігментів та жовчі.
— У літніх чоловіків частіше виникає безсимптомний холецистит, — зазначає лікарка. — Стінки міхура запалюються й виникає ніби міні-гангрена. Різко підвищується температура й погіршується самопочуття. Міхур треба негайно видаляти.

Зараз ви читаєте новину «Каміння з протоки витягають зондом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі