понеділок, 13 серпня 2007 17:06

Їстівний гриб може викликати отруєння

Наприкінці літа — на початку осені люди найчастіше отруюються грибами, повідомляють у Міністерстві охорони здоров"я. Торік за сезон отруїлося 82 особи, а цього року — 32. Бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки люди плутають з їстівними грибами. А іноді стає зле й після їстівних — якщо їх збирали поблизу дороги або це старі гриби.

Медики радять їсти тільки білі гриби, бабки, моховики. У наших широтах серед них трапляється найменше отруйних. Гриби обов"язково треба помити й варити не менше трьох разів у підсоленій воді по 10–15 хв. А перед засушуванням — обтерти вологою тканиною. Готові страви медики радять зберігати в холоді, у емальованому посуді, не більше 24 год. Дітям їсти грибів взагалі не варто.

Лікарі попереджають, що домашні методи визначення отруйності грибів за допомогою цибулини або срібних ложок — не достовірні. Точно сказати про токсичність може лише лабораторний аналіз. Якщо після страв із грибів відчуваєте слабкість чи нудоту — викликайте "швидку".

Зараз ви читаєте новину «Їстівний гриб може викликати отруєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі