четвер, 13 листопада 2008 20:02

Інгалятор перетворює ліки на туман

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Представник компанії-виробника ”Гамма” Алла Новак показує, як діє дитячий небулайзер для інгаляцій. Зовні він нагадує іграшку-потяг. Окрім насадки, інгалятор має маску для найменших
Представник компанії-виробника ”Гамма” Алла Новак показує, як діє дитячий небулайзер для інгаляцій. Зовні він нагадує іграшку-потяг. Окрім насадки, інгалятор має маску для найменших

Нові інгалятори-небулайзери роблять із рідини туман. Їх тестували в столичному інституті пульмонології та фтизіатрії ім. Яновського. Лікарі кажуть, що завдяки розпиленню ліки одразу потрапляють до легень, не осідають у ротовій порожнині й не надходять у кров. Тому немає сторонніх ефектів і подразнення шлунково-кишкового тракту.

— Інгаляції знімають запалення, вбивають хвороботворні бактерії та полегшують відхаркування слизу, — пояснює менеджер компанії-виробника "Гамма" Андрій Панчук, 31 рік. Він демонстрував небулайзер на виставці під час з"їзду фтизіатрів. — Для розпилювання можна застосовувати ліки, добре проціджені відвари трав, мінеральні води, зокрема "Боржомі", "Лужанську", "Поляну Квасову". Однак не можна розпилювати ефірні олії.

Інгаляції прописують при гострих захворюваннях верхніх дихальних шляхів, ларингітах, тонзилітах, бронхіальній астмі, пневмонії, туберкульозі, кашлеві. Носові інгаляції лікують риніти та синусити. Але хворим із недугами серця та при легеневих кровотечах їх робити не можна.

Небулайзер можна призначати дітям. Для найменших застосовують маски. Звичайні інгалятори малюкам до 5 років не підходять.

Трав"яні настої готують на водяній бані

Для інгаляторів готують трав"яні настої із трави та квіток звіробою, листя шавлії, евкаліпту, мати-й-мачухи, м"яти, квіток ромашки аптечної, трави череди.

Для цього 1 ст. ложку трави або збору заливають 200 мл гарячої води. Настоюють на водяній бані 15 хв. і відціджують. По тому заливають у апарат і дихають. Процедура триває не довше 15 хв.

Зараз ви читаєте новину «Інгалятор перетворює ліки на туман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі