пʼятниця, 05 листопада 2010 01:33

Хворим на геморой не можна їздити на велосипеді

 

10 років після пологів киянка Ірина Печенізька, 61 рік, лікувала біль у задньому проході свічками. Коли почалися кровотечі, звернулася до лікаря. Він направив її до лікарні на операцію. Ірину Володимирівну прооперували, але біль не припинився.

— Все почалося після родів. Повидувалися шишки, мала шви та тріщину. Задній прохід болів так, що не могла сходити в туалет, — говорить Ірина. — Подруги казали, що всі після родів мали такі ж проблеми. Тоді всі лікувалися свічками. Вони сушать слизисту, по большому в туалет сходити ще важче. Заміняла їх козячим жиром. Він змащує, добре заживляє. Але все одно прийшлося лягати в лікарню, бо геморой запустила. Обстежували мене через трубочку. Для цього ставала рачки на кушетці. Під час операції шишки припалювали, йшов запах смаленого. Не боліло, бо перед тим вкололи мєстну анестезію. Провела в лікарні три дні. То було 20 років тому, зараз інакше лікують.

Геморой виникає через розширення трьох–п'яти вен. У прямій кишці утворюються вузли. Їх ще називають шишками. Діагноз може поставити тільки лікар-проктолог після огляду та обмацування.

— Перш ніж лікуватися свічками, треба переконатися, що хворий має саме геморой. Інколи навіть проктолог не відразу може це встановити. Кровотеча із заднього проходу може бути й через поліпи, тріщини чи пухлину, — каже 32-річна Ілона Лукашевич, столичний лікар-проктолог. — Недуга проявляється біллю, виділеннями, набряками.

Порушення кровообігу в організмі призводить до ослаблення стінок прямої кишки. Вузли вен поступово збільшуються, розтягують підслизові м'язи. Згодом випирають назовні.

— Виникає хвороба найчастіше від тривалого сидіння. Тоді до нижньої частини живота приливає кров. У цій ділянці підвищується тиск, — говорить лікар із Дніпропетровська Наталія Кириленко, 49 років. — На геморой зазвичай скаржаться водії, комп'ютерники, офісні працівники. Ці люди часто мають закрепи, їм важко випорожнитися. Коли вони тужаться, видуваються судини в задньому проході. Те саме відбувається під час пологів чи піднімання важких речей.

На геморой хворіють люди, які полюбляють гостру їжу, алкоголь. Вони подразнюють кишечник, викликають пронос. Інколи недуга є спадковою.

— Геморой може бути проявом хвороб крові, наприклад лейкозу. Також у людей з тяжко ураженою печінкою, — додає Ілона Лукашевич.

Лікують геморой таблетками, свічками та мазями. Проктологи передавлюють вузли латексним кільцем або обколюють ліками. Шишки склеюються і відпадають за кілька днів. Також заморожують і припалюють інфрачервоними променями. Хірурги прошивають судини вузлів, щоб перепинити в них кровопостачання.

Наталія Кириленко радить уникати їзди верхи чи на велосипеді. Хворим на геморой варто ходити пішки. Слід відмовитися від смажених, копчених і солених страв. Краще перейти на каші, фрукти та овочі.

У різних країнах геморой мають 10–15% людей. Серед них найбільше 45–65-річних.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на геморой не можна їздити на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі