пʼятниця, 05 вересня 2008 15:31

Хворим на дерматит не можна їсти червоних овочів

33-річний киянин Олег Левко помітив на тілі невеликі пухирчасті плями. Вони дуже свербіли. Найбільше їх було на внутрішньому боці передпліччя.

— Першу пляму помітила дружина, — пригадує Олег. — Це було через два дні, як ми ходили купатися на Дніпро. Злякалася, що то лишай. А як роздивилися, побачили, що пляма кругла, як монета. Жінка сказала, що то може бути герпес.

До вечора плям побільшало. Дружина Вікторія, 26 років, змазала їх зеленкою, а потім "Герпевіром".

— Вони дуже свербіли, я вже почав думати, що то короста. Але в Інтернеті прочитав, що вона починається із пальців рук. І виглядає, як дрібні червоні цяточки, а в мене були великі рожеві.

Подружжя записалося до дерматолога в столичний Інститут краси. Тут приймають до 21.00.

— Лікарка подивилася лише мої руки та спину. Сказала, що то не лишай, бо він не свербить і нема плям на животі. Поставили діагноз "алергічний дерматит", — каже Левко.

Аби зупинити недугу, чоловіку прописали "Ентеросгель" — сорбент, який чистить кишечник. Таблетки "Алерон" від свербіння й почервоніння порадили пити двічі на день. Приписали також мазь "Елоком". Хворому заборонили їсти гостре, жирне, смажене, червоні овочі та фрукти, пити алкоголь. І порадили не пітніти. Піт виводить сіль, вона подразнюватиме шкіру та провокуватиме нові запалення.

Від надміру сонця з"являється фотодерматит

— Найпротивніший — гель, його треба розбавляти водою або чаєм — столову ложку на п"ятдесят мілілітрів води, — розповідає Олег. — Але ліки подіяли. Уже наступного дня свербіло значно менше.

Дерматит може виникнути через спеку, від надміру сонця з"являється фотодерматит. Хворобу провокують гострі приправи й пил. Викликати недугу може кондиціонер, який давно не чистили.

— Виявити, на що виникла алергія, можна лише тоді, як запалення минеться, — пояснює Олександра Козар, 53 роки, лікар-алерголог із Закарпаття. — Проводять діагностику на алергенах. Тестування потрібне, інакше алергія може проявитися знову і значно гостріше. Якщо ж пухирці на висипах лопнуть, може виникнути так звана мокра екзема.

Лікарі радять перевірити шлунково-кишковий тракт, жовчний міхур, підшлункову та печінку. Іноді недуга ще не проявляється, але збій у роботі органа видно на шкірі.

— Якщо чоловік лікуватиметься, за тиждень-два дерматит минеться, — запевняє Козар. — Для профілактики я б порадила почистити подушки та ковдри, яким укривається подружжя. На них можуть залишитися частки алергенів і хвороба із часом знову проявиться.

За півтора тижні дерматит у Олега минувся. На місці останніх почервонінь залишилося кілька рожевих плям, які потроху бліднуть. Чоловік запланував протестуватися на алергени.

Рожевий лишай не свербить

Дерматит зовні схожий на рожевий лишай. Обидва запалення шкіри виявляються як круглі почервоніння на шкірі.
При дерматиті з"являються червоні пухирці, які сверблять. Плями здебільшого виникають на внутрішній частині рук і на стегнах. Якщо не лікувати, пухирці лопаються й рани мокріють.
Якщо людина захворіла на рожевий лишай, з"являються дрібні рожево-жовті плями й одна велика, так звана материнська бляшка. Вони розміщені здебільшого на спині та животі, але не сверблять. Плями вкриті дрібними пухирцями, які відшаровуються. Лишай зникає за чотири-шість тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на дерматит не можна їсти червоних овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі