Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 07:50

Хлопцю з Волновахи зробили унікальну операцію на обличчі

Автор: mil.gov.ua
  Команда українських  і канадських хірургів виконує операцію з реконструкції обличчя у Львові
Команда українських і канадських хірургів виконує операцію з реконструкції обличчя у Львові

12 годин львівські хірурги разом із канадськими оперували 16-річного В'ячеслава з прифронтової Волновахи Донецької області. У 2 роки він отримав електроопік носа. Утворилися рубці, які з часом стали закривати ніздрі. Викривлявся череп, а щелепа з'їхала набік. Хлопець не міг розмовляти, задихався.

Кілька років лікарі госпіталю "Санібрук" у канадському Торонто на волонтерських засадах оперують українських ветеранів і військових. Місією керує професор Олег Антонишин. Він має українське коріння. Волонтери розповіли батькам В'ячеслава про пластичних хірургів цього центру, які роблять операції з відновлення обличчя. Канадці погодилися допомогти хлопцеві. Оперували спільно з українськими колегами у Львівській лікарні №8.

— Оперували 12 годин. Завершили десь близько десятої вечора. Але результат того вартий, — каже на прес-конференції Олег Антонишин.

Таку процедуру в Україні зробили вперше. В'ячеславу видалили опікові рубці й відновили носові ходи і хрящ. Заново зробили ніс.

— Це були чотири операції за раз, — розповідає 46-річний Ігор Стояновський, заступник головного лікаря Львівської клінічної лікарні №8. — Комплексно реконструювали ніс із тканин пацієнта. Із передпліччя використали клапоть шкіри разом із судиною, щоб покрити внутрішню і зовнішню поверхню носа. Для хрящового каркасу взяли частину реберного хряща.

Оперували під мікроскопом, адже хірургічні нитки втричі тонші за волосся людини. Його купила Львівська міськрада.

— Потрібно було врахувати низку нюансів, на які хірурги не завжди звертають увагу. Скажімо, обігрів пацієнта. Дрібні судини надто чутливі до коливань температури. Навіть при кімнатній може виникнути спазм. Тоді пере­саджені частини працюватимуть не так, як треба.

За операцією спостерігали хірурги з інших лікарень міста. Її транслювали у прямому ефірі.

— В'ячеслав виглядає на вісім балів за 10-бальною шкалою. А після операції не минуло й тижня. Обличчя повністю відновиться через півтора місяця, — каже Стояновський.

Зараз ви читаєте новину «Хлопцю з Волновахи зробили унікальну операцію на обличчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути