четвер, 02 серпня 2007 17:53

Харчове отруєння може бути після кавуна з молоком

20-річна київська студентка Марія Комаровська отруїлася кавуном.

— Подзвонила мама і попросила мене купити кавуна. Я заїхала у супермаркет "Симпатик" біля залізничного вокзалу, — розповідає Марія. — Там продавали кавуни по 1,39 за кілограм. Я ще подумала — це дешевше, ніж на ринку.

За половину кавуна Марія заплатила 2,5 грн. Він мав світло-коричневе насіння. Але дівчина вирішила — нехай не такий солодкий, аби свіжий. Кавун з"їла ввечері, перед сном. А близько другої ночі прокинулася від болю в животі. Коли піднялася, почалися спазми.

— Злякалася, що й за водою не підведуся. Якось дістала фестал, випила дві таблетки одразу.

Уранці нічого не їла, цілий день нудило, шлунок здувся. Полегшало наступного дня.

Адміністратор супермаркету "Симпатик" Ірина Мороз, 35 років, запевняє, що до магазину щодня привозять свіжі овочі та фрукти.

— Ми маємо на всю продукцію посвідчення якості, — каже Ірина. — За день продаємо близько тонни кавунів та динь. Зараз літо, замовлення робимо невеликі, тому нічого не залежується.

Причину подібного отруєння визначити непросто, каже Олександр Могила, головний лікар київської поліклініки "Добробут", що на Повітрофлотському проспекті. Розлад може виникнути через несумісність кавуна з іншими продуктами, наприклад із молоком.

— Найперше потрібно промити шлунок — викликати блювоту, щоб в організмі не залишалися рештки продукту, — пояснює лікар. — Потім варто випити кілька таблеток активованого вугілля (1 таблетка на 10-15 кг ваги тіла). І промити кишечник — зробити клізму.

Якщо людині не стає краще, треба звернутися до лікарні: пройти курс ін"єкцій або крапельниць. Після отруєння треба пити багато рідини (чай без цукру або очищену воду) і їсти звичайні сухарі.

Особливо обережними з кавунами треба бути людям, які мають проблеми з підшлунковою залозою. До вересня, кажуть медики, кавуни та дині краще не купувати. Бо вони достигають не на полі, а на прилавках магазинів.

Зараз ви читаєте новину «Харчове отруєння може бути після кавуна з молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі