вівторок, 17 вересня 2019 05:31

Грижу медикаментами лікують не більш як місяць

 

— Грижа — це розрив міжхребцево­го диска. Коли випадає його шмат і стискає нерв, що проходить поряд, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Хворому приписують курс знеболювального та протизапального на 20 днів. Вважається, що за цей час можна зрозуміти, чи ефективне таке лікування. Однак є люди, які неконтрольовано вживають ці ліки протягом багатьох місяців. І сильно шкодять організму, наражаючись на величезну небезпеку.

— Є протизапальні препарати відносно безпечні та небезпечні, — продовжує. — До останніх належить диклофенак. Він популярний. Утім, інколи тиждень прийому цих таблеток може викликати в людини кишково-шлункову кровотечу. Є інша група препаратів. Вона менш сильна, але безпечніша. Називаємо селективні. Їх можна приймати до 20 днів.

Важливо, щоб людина не приймала ліки довше. Але за цей час можна незворотно зашкодити печінці та ниркам.

— Була в нас 35-річна пацієнтка з Івано-Франківська. Від грижі в неї нестерпно боліла ліва нога. Жінка прийняла сім ампул диклофенаку. Але біль це не зняло. Шкандибаючи, прийшла на операцію. Здала аналізи й ми побачили, що в неї порушилася біохімія крові. Взяли печінкові проби. Виявили перші ознаки панкреатиту. Здавалося — сім днів препарату і такий ефект. Мусили відмовити в операції, бо можливі ускладнення. Могла б отримати гострий панкреатит або печінкову недостатність.

Щоб відновилися функції печінки, жінка була змушена два тижні обходитися без знеболювального.

— Вона опинилася у дуже складній ситуації. Бо біль сильний, а знімати його не можна. Але операція в тому випадку — єдиний вихід. 30-хвилинна дія анестезії шкодить організму значно менше, ніж прийом тяжких препаратів.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року

Зараз ви читаєте новину «Грижу медикаментами лікують не більш як місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі