середа, 29 вересня 2010 02:36

Гепатитом заражаються через воші

Восени зростає кількість людей, які мають воші. Недуга називається педикульоз. Лікар-дерматолог Сергій Денисюк, 45 років, каже, що це пов"язано з періодом закінчення відпусток. Батьки привозять дітей із сіл і таборів, де вони заражаються паразитами.

— Аби воші передалися від одного до іншого, має бути прямий контакт волосся до волосся. Заразитися також можна через шапку, рушник, гребінець, постіль.

Одна комаха розмножується у волоссі приблизно за тиждень. Вона відкладає личинки біля коріння волосин. Тривалість життя воші на тілі до 2 місяців, на інших предметах — 3 доби. Вони харчуються кров"ю. У рану може потрапити будь-яка інфекція. Найчастіше це гепатит.

— Виводити воші самостійно не варто. Народними методами лікування можна й нашкодити. Наприклад, колись виводили паразитів бензином. Тепер цього ніхто не робить, бо в аптеці можна купити ліки від вошей. Але перед тим теж варто порадитися з лікарем. Від спеціальних шампунів воші можуть з голови перебратися на інші волосяні місця на тілі. Лікуватися завжди слід всією родиною.

Ці комахи бояться запаху лаванди і чайного дерева. Аби їх не підхопити, можна наносити по декілька крапель рідини за вуха.

Від педикульозу голову миють оцтом. Це сушить волосся, можуть бути опіки шкіри. Крім того, оцет не вбиває гниди. Не слід користуватися дихлофосом чи іншими хімічними засобами. Вони токсичні, через що можна отруїтися. Від гасу та бензину волосся швидко руйнується і випадає.

Зараз ви читаєте новину «Гепатитом заражаються через воші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі