четвер, 01 листопада 2007 13:50

Гематома зникла після замовляння

Автор: фото: REUTERS / Yuriko NAKAO
  Відвідувачі храму Зенкокуї, що у столиці Японії Токіо, кладуть на голову пластини з тлілим мохом. Вони вірять, що це позбавить їх від недуг голови
Відвідувачі храму Зенкокуї, що у столиці Японії Токіо, кладуть на голову пластини з тлілим мохом. Вони вірять, що це позбавить їх від недуг голови

На лобі одномісячного Ярослава Матяша росла ґуля. Причину її лікарі встановити не змогли. Радили видалити.

— Я дуже боялася за сина, — розповідає мати Людмила Матяш, 40 років. — Я його ще груддю кормила, а тут кажуть операцію робити.

Подзвонила своїй мамі, Матроні Сень, яка живе в Новій Каховці. Вона не хотіла віддавати Ярослава під ніж хірурга. Сказала привезти онука до неї. Вирішила лікувати народними методами.

— Мені ще моя мама розповідала, що ґулі вигоюють кісточками,— каже Матрона Сень, 77 років. — Для цього треба знайти щелепу тварини з зубами. Може бути теляча, свиняча або собача. Головне, щоб із зубами. Перед тим, як підняти з землі, добре запам"ятайте, як вона лежить. Її треба тричі навхрест прикласти до ґулі, читаючи "Отче наш". Це робиться вранці, до світання. Я ще казала: "Господи, забери недугу, спаси мого онука", — додає Матрона Тимофіївна. — І понесла кісточку на те саме місце, поклала, як вона лежала.

За три дні ґуля в Ярослава почала зменшуватися. За тиждень зникла.

— Лікарі не повірили, що ми самими кісточками вилікувалися. Усе допитувалися, — каже Людмила.

Матрона Сень незвичний метод лікування випробувала згодом і на собі.

— У мене на руці теж почала була рости ґуля. Дуже боліла, але до лікарні йти не хотілося. Вирішила себе полікувати, як онука. І теж допомогло. За пару днів згадала про ґулю, а її вже нема.

Невелика ґуля розсмоктується сама

Гематому не можна вилікувати народним методом, вважають хірурги. Напевно, в Ярослава Матяша була пологова кефалогематома.
— Рідину з неї висмоктують шприцем через прокол, — пояснює Михайло Козарь, 48 років, хірург лікарні швидкої допомоги Харкова. — Найчастіше ці гематоми в дітей бувають між кісткою і надкістям.
Медики не вбачають нічого незвичайного в тому, що маленька ґуля розсмокталася.

Зараз ви читаєте новину «Гематома зникла після замовляння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі