четвер, 29 листопада 2007 18:37

Фімоз виникає через недостатню гігієну

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Головний сексопатолог та андролог Міністерства охорони здоров’я України Микола Бойко, радить ретельно купати хлопчика і слідкувати, чи нема в дитини проблем із сечовипусканням
Головний сексопатолог та андролог Міністерства охорони здоров’я України Микола Бойко, радить ретельно купати хлопчика і слідкувати, чи нема в дитини проблем із сечовипусканням

Більшість хлопчиків народжуються з діагнозом фізіологічний фімоз — звуження крайньої плоті статевого органу. За даними дитячих урологів, лише у 10% голівка члена повністю або частково відкрита на першому році життя. Та якщо цього не сталося до 3 років, у лікарів є підстави говорити про вроджену або набуту хворобу.

— Батьки мають звернути увагу, якщо у хлопчика проблеми з сечовиділеннями, або він скаржиться на біль. Але щодо діагнозу — треба обов"язково радитися з лікарями, — розповідає Микола Бойко, 51 рік, головний сексопатолог та андролог МОЗ України. — Бо одній дитині можна розтягнути шкіру і до 12 років, а іншій чи не одразу треба робити операцію.

Лікар розповідає, як нещодавно лікував двох братів, киян 9 і 12 років. Обом відкривав голівку. Молодшому вдалося з першого разу, а старший приходив двічі. Обоє хлопців тепер здорові.

— Розтягування крайньої плоті, щоб відкрити голівку — це альтернатива операції, — пояснює Микола Іванович. — Деякі лікарі використовують креми й мазі, щоб шкіра стала еластичнішою (окрім антисептичних, що потрібні після процедури). Луцький андролог Володимир Грінчук розробив прилад: за допомогою тонкої полої палички між шкіру та голівку заливає рідину. Потроху відклеює крайню плоть.

Використовують креми й мазі, щоб шкіра стала еластичнішою

Микола Бойко переконаний, більшість випадків фімозу у хлопчиків виникає з вини батьків, які не навчили дитину гігієни. За голівкою треба слідкувати з перших днів життя, але не робити малюку боляче.

— Батьки мають привчити дитину до гігієни змалечку. Це має бути таке ж правило, як чистити зуби. Тоді не буде ранніх візитів до лікарні.

При перших ознаках хвороби треба негайно звернутися до дитячого уролога. Тоді менший ризик спайок та запалень, що виникають через накопичення смегми. Інакше дитину доведеться оперувати.

— Але операція — це крайній метод, — розповідає Микола Іванович. — Бо в маленьких діток можуть бути ускладнення після наркозу: алергія, серцеві проблеми.

За американською статистикою, у дітей, яким не зрізали шкіру, високий ризик запальних процесів у сечовому міхурі, а далі у нирках.

— Запалення виникає, якщо між складками накопичується смегма (масляниста речовина, яку виділяють залози. — "ГПУ"). А бува, дитина не може попісяти, тужиться й тисне на сечовий міхур. Якщо ж правильно купатися, і проблем з сечовиділенням нема, боятися нічого.

— Був у мене пацієнт, який прожив до сорока років із невідкритою голівкою. У сексуальній сфері все було добре. Його андролог виїздив до Ізраїлю й порадив зробити обрізання. Мовляв, його не буде, і хто ж йому зробить у разі потреби. Але після операції чоловік втратив чутливість і тепер не живе з жінками.





Перевірятися треба в дитячого уролога


Проконсультуватися, чи правильно розвиваються статеві органи дитини, батьки можуть у дитячого уролога. Він є в кожній поліклініці, як і дитячий гінеколог. Лікар призначає лікування та разом із хірургом вирішує доцільність операції.

Батькам варто занепокоїтися, коли дитина скаржиться, що не може пісяти, тужиться. Якщо сеча виходить краплями або тоненькою цівкою, набухає крайня плоть.


В Україні вперше видалили подвоєну геніталію

Минулої середи під час столичної андрологічної конференції в Україні провели унікальну операцію — розділили подвоєну геніталію. Працювали українські та сербські урологи. Вони прооперували 7-річного житомирянина з уродженою патологією.
— Це найунікальніший випадок із тих двох, що були в мене до цього, — прокоментував операцію Сава Перович, 60 років, директор урологічної клініки й Центру генітальної хірургії у Бєлграді (Сербія). Він спеціалізується на вроджених аномаліях геніталій. — Ми працювали дві години.
Лікар розповів, що такі операції — рідкість. Їхня складність у тому, щоб після втручання орган функціонував. Тепер хлопчик перебуває в лікувально-оздоровчому об"єднанні при Кабінеті Міністрів. Наскільки успішною була операція, буде відомо тільки згодом.

Зараз ви читаєте новину «Фімоз виникає через недостатню гігієну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі