середа, 07 березня 2007 18:06

Епілепсія виникла через зловживання алкоголем

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Британський нейрохірург Генрі Марш (у центрі) разом з українським колегою Андрієм Мизаком із Міжнародного центру нейрохірургії консультують родину киян. Завдяки підібраним лікам хворий на епілепсію хлопчик почав нормально спати
Британський нейрохірург Генрі Марш (у центрі) разом з українським колегою Андрієм Мизаком із Міжнародного центру нейрохірургії консультують родину киян. Завдяки підібраним лікам хворий на епілепсію хлопчик почав нормально спати

40-річний ужгородець Михайло Горват п"ять років слабує на епілепсію.  Хвороба розвинулася, коли чоловік почав зловживати алкоголем.

— На перший напад не звернув уваги, — пригадує Михайло Михайлович. — Думав, що знепритомнів від перевтоми. Не пам"ятав, що сталося. Ми говорили, а за мить розплющую очі — лежу на ліжку. Жінка вся в сльозах.

Каже, це було на Зелені свята. Сиділи надворі, випивали з родичами.

— Жінка одразу сказала, що треба йти до лікаря, — розповідає чоловік. — Та я не хотів. Аж коли почала труситися рука перед нападами — тоді пішов.

У поліклініці Михайла обстежили невропатолог і психіатр. Діагностували  епілепсію (ураження головного мозку), яку спровокував алкоголь.

— Я любив випити з гарною компанією, — зізнається Горват. — Улітку вино з погреба, як вода, п"ється. Не думав, що зашкодить.

Михайлові виписали пігулки. Він відмовився від спиртного. Веде щоденник, щоб лікарі могли подивитися, коли і через що стаються напади.

Лежу на ліжку. Жінка вся в сльозах

— Спочатку я раз на місяць падав, — розповідає Горват. — А як кинув пити, не так часто почало хапати. Зараз таке буває раз на рік, а той на два. Уже не непритомнію — пальці тільки тремтять.

Якщо недуга починає розвиватися після 27 років, її називають епісиндромом, або вторинною епілепсією. Спричинюють черепно-мозкові травми, пухлини, нейроінфекції, алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, шкідливі умови роботи (токсичні хімічні речовини), судинні патології.

— В алкоголіків виявити епілепсію найлегше, — зазначає Віталій Осташко, 40 років, лікар-невропатолог Київської міської клінічної лікарні N6. — У них збігається кілька факторів. Спиртне порушує роботу організму й мозку, робить людину дратівливою. Додаються травми — адже пияки часто падають, б"ються.

У людей, які мали черепно-мозкові травми чи струси, у мозку залишається слід від крововиливу й може виникнути запалення.

— Це і є той подразник, що запускатиме судоми, — каже медик. — Особливо треба берегтися пацієнтам після інсульту — крововиливу в мозок. У них є готове місце для подразнення.

Аби виявити причину недомагання, хворому роблять магнітно-резонансну томографію. Дивляться, чи немає пухлини, метастазів, аневризми (розширення стінки артерії. — "ГПУ"). У 75% пацієнтів недугу вдається призупинити.

— Вторинну епілепсію — епісиндром — лікувати легше, ніж саму епілепсію, — зауважує невропатолог. — Усувається причина, яка її провокує, і знімається подразнення.

Лікують за допомогою пігулок або операції, якщо треба видалити пухлину чи аневризму.




Напади починалися під час мультиків

Епілептичні напади в дітей під час перегляду мультфільмів виникають через мигання екрана. Так важають учені з університету Пізи (Італія).

Проблема так званої мультиплікаційної епілепсії вперше з"явилася кілька років тому в Японії. У 700 дітей виникли епілептичні напади під час перегляду мультфільму "Кишенькові монстри". Учені дослідили феномен і дійшли висновку, що судоми викликає серія барвистих спалахів. Вони з"являються на екрані з певною частотою. Серед чинників, що можуть спровокувати напад, також певні запахи та звуки.




Не намагайтеся привести епілептика до тями

Найвідоміший прояв епілепсії — людина раптово непритомніє. 20 сек. лежить нерухомо, не дихає, погляд застигає. Після цього хворого починає судомити, обличчя синіє. За 1–2 хв. судоми минають, людина приходить до тями, намагається зорієнтуватися. Лікарі не радять приводити епілептика до тями та робити штучне дихання.  Потрібно:

— винести його з небезпечних місць — вулиці, східців чи води;

— якщо людина під час нападу їла чи пила, треба звільнити її ротову порожнину, щоб вона не захлинулася;

— після того, як припинилися судоми, хворого треба перевернути на бік;

— якщо напад триває кілька хвилин або повторюється через короткі проміжки часу — треба викликати "швидку".


Дітей лікують у спеціалізованих клініках

Первинна, або правдива епілепсія виникає у дитячому віці. Проявляється судомами, замиранням, ніби дитина замріялася, частковою непритомністю, поганим сном.
— Часто епілепсію плутають із інфекційними хворобами, наслідками травм, серцевими недугами чи порушенням обміну речовин, — розповідає Тамара Коноплянко, 48 років, доцент кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації Українського медичного центра реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи. — Займатися самодіагностикою батькам не варто, викличте педіатра та невропатолога.
У світі завдяки правильно підібраному лікуванню уникають нападів і навіть повністю одужують майже 85% хворих. В Україні — 20–70%.
— Річ не у вартості ліків, діти їх отримують безплатно, — говорить лікар. — А в тому, що їх не лікують. Дітей або залишають удома, або віддають до приватних клінік, які не спеціалізуються на епілепсії.

Зараз ви читаєте новину «Епілепсія виникла через зловживання алкоголем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі