вівторок, 10 грудня 2019 05:45

Джгут можна тримати не більше години

— Зупиняти кров повинен уміти кожен, — каже 56-річна Валентина Костюк, гематолог із Полтави. — Рану треба притиснути — долонею, пов'язкою або джгутом.

Є два види кровотечі — венозна й артеріальна. Перша — темного кольору й тече спокійним потоком. Якщо травмовані кінцівки, їх піднімають вище рівня серця. Це знизить тиск на судини. Потім накладають пов'язку з марлі. Туго забинтовують.

При артеріальній — кров яскраво-червона, б'є фонтаном. Артерію слід притиснути пальцями вище ушкодження. Так кров не прибуватиме до рани. Накладають м'яку тканину.

Бинтувати слід щільно, але не туго. Кожен шар замотувати так, щоб попередній був перекритий наполовину. Далі накладають гумовий джгут вище ушкодженого місця.

— Джгут потрібен, коли кровотеча сильна. Він припиняє потік крові в частину кінцівки. Але може призвести до пошкодження нервів, кровоносних судин. Тому залишати рекомендують не більш як на годину. За пасок використовують пояс чи хустку.

Зараз ви читаєте новину «Джгут можна тримати не більше години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі