четвер, 22 листопада 2007 18:12

Донецькі лікарі створили штучні клітини серця

Донецькі медики створили кардіоміцити — клітини, що виконуватимуть функцію клітин серця. Експеримент зробили в лабораторії Донецького інституту невідкладної та відновної хірургії імені Гусака.

— Нам вдалося виростити клітини, як у природі. Найважче було повторити у пробірці такі самі біохімічні процеси, — пояснює Владислав Гринь, директор інституту. — За кордоном досі медики використовують стовбурні клітини ембріонів, ми ж беремо їх із кісткового мозку пацієнта.

Щороку понад десять тисяч українців потребують  відновлення серцевих клітин. Раніше їх відправляли за кордон. Донеччани запевняють, що готові прийняти перших пацієнтів за півроку. Штучно створені клітини забезпечать повноцінну роботу серця та зможуть витримати циркуляцію п"яти тонн крові протягом доби.

— Насамперед, це дешевше, ніж за кордоном. Хоч ми ще не обраховували вартість. Крім того, власні клітини людини не будуть відторгатися, — каже лікар.

Трансплантацію в інституті здійснюватимуть за допомогою навігаційної системи. Вона виявлятиме проблемні ділянки серця і вводитиме туди штучні серцеві клітини. Спеціальне обладнання вже привезли з Великої Британії.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі лікарі створили штучні клітини серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі