понеділок, 17 березня 2008 14:22

До надмірної ваги призводять стреси

  Петро Карпенко з Інституту екогігієни та токсикології вважає, що немає дієти, яка дозволить швидко схуднути без шкоди для здоров’я
Петро Карпенко з Інституту екогігієни та токсикології вважає, що немає дієти, яка дозволить швидко схуднути без шкоди для здоров’я

Від харчування залежить самопочуття і здоров"я. Про їжу та її вплив на організм говоримо з доктором медичних наук Петром Карпенком, 64 роки, який працює в Інституті екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя.

Скільки разів на день потрібно їсти?

— Тоді, коли є апетит. Не змушувати себе. Потреба в їжі залежить від особливостей центральної нервової системи, органів травлення, умов роботи. Під час психологічних і фізичних навантажень людина втрачає багато енергії. Головне правило — не їсти за дві-три години перед сном.

Які продукти дають найбільше енергії?

— Жири. Вони більш енергоємкі. Чим менше продукт піддається термічній обробці, тим він корисніший. Cире сало краще, ніж смажене. Олія цінніша в сирому вигляді. Рафіновану олію краще використовувати для смажіння, а нерафіновану — для салатів.

А пиріжки з вулиці їсти можна?

— Не можна. Вже через дві-три години олію з фрітюрниці треба виливати. Тому що там накопичується величезна кількість токсичних речовин. Найбільше небезпечні вони для печінки.

Як ви ставитеся до фаст-фудів?

— У фаст-фудах можна перекусити, але це не має бути нормою. Швидкосупи, сухі картопляні пюре — це також альтернативне харчування. Їх можна їсти іноді, а не щодня. У таких продуктах немає необхідних корисних речовин. Є замінники. Краще їсти свіжий суп.

Чи є універсальна дієта для схуднення?

— Нехай жінки й не мріють, що є дієта, яка швидко зробить їх тендітними. Призначати дієту потрібно індивідуально. Не можна експериментувати. Жіночі журнали інколи друкують науково необґрунтовані дієти швидкого схуднення. Але їхні наслідки можуть проявитися через місяць, півроку чи рік. Дієта має враховувати умови та темп роботи. Малорухливість, психоемоційні навантаження в деяких людей призводять до збільшення ваги. Ніколи не можна різко худнути. Я також не прихильник голодування для вирішення проблеми ожиріння.

А розвантажувальні дні можна влаштовувати?

— Так. Можна робити подвійні розвантажувальні дні або зигзаги — через день. Один день може бути кавунний, другий огірковий. Фруктів та овочів можна з"їдати кілограм-півтора за день. Під час розвантажувальних днів можна також пити кефір чи "Актімель". Я давав життя цьому продукту й переконаний, що він корисний.

Молоко дорослим людям шкідливе?

— Це нісенітниця. Молоко використовують у дієтичних продуктах харчування при захворюваннях органів травлення. Але приблизно 10 відсотків людей похилого віку молока не переносять. У них не виділяється фермент, який розщеплює молочний цукор. Цим продуктом не слід захоплюватися тим, хто страждає дисбактеріозами.

Каву, чай і сік варто пити до чи після їжі?

— Натуральну каву перед їжею можна пити тим людям, які мають поганий апетит. У деяких людей вона покращує виділення шлункового соку. За день треба випивати два–два з половиною літра рідини.

Зараз ви читаєте новину «До надмірної ваги призводять стреси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі