понеділок, 26 серпня 2013 06:00

До лікаря пішов із зубом у руках

— Перекривав шифер на сараї, — розповідає вінничанин Антон Мельник, 26 років. — Закрутилося в голові, й повело. Упав на клумбу. Нічого не зламав, але крові було — повний рот.

Нижній зуб із лівого боку почав хитатися, і Антон його витягнув. Сусіди доправили до стоматології.

— Пішов із зубом у руках. Зробили рентген і сказали, що вивих зуба. Може прижитися, якщо пройшло не більше півгодини. Лікар промив зуб, поставив його на місце і наклав шини. Звелів місяць не кусати з цього боку. Минув рік, зуб тримається.

Вивих зуба буває не лише через удар. Можна вкусити щось тверде — кістку чи горіхову шкарлупу. Зуб може хитатися, боліти від постукування. Хірург вправляє його і накладає шину — кріпить до сусідніх. Якщо зуб не тримається і випадає, роблять операцію.

— 32-річний пацієнт займався спортом і дістав удар у щелепу, — каже столичний стоматолог-ортопед Наталія Воротченко, 46 років. Зуб трохи тримався за ясна. Ходив туди-сюди, чвакав. Повернули в лунку, закріпили. Зуб прижився, але потьмянів, бо просяк кров'ю. У людей до 40 зуби приживаються добре.

Вправлений може протриматися п'ять-шість років. Потім ставлять коронку або імплантат.

Зараз ви читаєте новину «До лікаря пішов із зубом у руках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі