понеділок, 04 серпня 2008 14:53

Дієтологи радять зранку з"їдати яблуко

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Київський дієтолог Світлана Фус проти низькокалорійних дієт
Київський дієтолог Світлана Фус проти низькокалорійних дієт

Дієтологія вивчає принципи правильного харчування. Лікарі добирають раціон окремо для кожного. Кажуть, так можна позбутися хвороб шлунково-кишкового тракту.

Здебільшого дієтологи працюють у приватних кабінетах, їхні консультації платні. Безкоштовні поради пропонують фірми, які продають біологічно-активні добавки в їжу.

Один із приватних кабінетів дієтолога розташований на вул. Шовковичній. Консультанта звати Наталія, на вигляд років 45. Просить заповнити анкету, позначити, що турбує людину. У ній зазначені кишково-шлункові хвороби, проблеми суглобів та хребта, серцево-судинні, недуги сечостатевої системи, головні болі тощо.

Дієтолог запитує, чим харчуюся. Записує учорашнє меню, проводить стрілку від слова "капучино" до низького тиску.

— У чашці капучино 660 калорій, тобто у кров надходить глюкоза, яка не використовується, тому переходить у жири, — пояснює. — Щоб її переробити, починає активно працювати підшлункова, виділяє інсулін. Такі стрибки судинної системи та підшлункової відбуваються в солодколюбів кілька разів на день. Із часом це може призвести до діабету.

Консультант зауважує, що п"ю мало води — лише півлітра, тому судини погано зволожені. Радить вживати півтора. А ще наголошує, що на день людина потребує 80 г білків. Це будівельний матеріал, пояснює.

Аби оздоровитися, радить почати зі сніданку. Пропонує оздоровчі чаї, краплі на основі алое, ромашки й лимона та коктейлі з вітамінами.

— Завдяки такому сніданку я позбулася свого животика, більше нічого не робила, — рекламує клітковину. — У коктейлі близько 40 вітамінів, 16 грамів білка і лише двісті калорій.

Куштую напої, сплачую за це 20 грн. Комплекс коштує 1 тис. грн, вистачить на два місяці.

В інформаційно-діагностичному центрі "Восток", що на вул. Василенка, теж пропонують безплатну консультацію дієтолога. Її надають після обстеження.

У чашці капучино 660 калорій

— Перевірити організм можна на апараті "Обероні", — розказує консультант Світлана Миколаївна. — Тестування триває годину-півтори. Апарат перевіряє всі системи й видає інформацію про наявні та можливі недуги. Він підбере ліки, які підходять саме вам.

Обстеження обійдеться у 160 грн. У день діагностики не можна пити каву чи вживати таблетки. Вони нормалізують роботу організму й тестування не буде точним.

— Тим, хто хоче швидкого діагностування, пропонуємо обстеження по Фолю. Це зчитування інформації зі стоп та долонь. Вартує так само, а триває до 20 хвилин. Єдина умова — цього дня не можна мастити руки та ноги кремом, — веде далі дієтолог.

Від обстеження я відмовилася, тому консультацію не отримала.

У науково-технічному центрі "Віріа" на вул. Саксаганського пояснили, що дієтологи не консультують безплатно. Вартість цієї послуги найчастіше закладена в продуктах, що їх пропонують купити.

— Консультація дієтолога не може бути миттєвою, адже потрібно перевірити організм і скласти режим харчування, — розповідає Світлана Фус, 45 років, лікар-дієтолог центру. — Ми робимо діагностику за допомогою волосся. І даємо людині анкету, вона фіксує свій раціон протягом трьох днів — двох робочих і вихідного.

Дані показують, яких елементів бракує, тоді розробляють харчування. Обстеження коштує 500 грн.

— Я не кажу, що треба з"їдати 50 грамів білка, а розповідаю, які продукти варто їсти: скільки каші, м"яса, овочів, — веде далі Світлана Фус. — Що ж до болтушок-колотушок зранку — я проти. Невідомо, які будуть наслідки. Часто люди, що перестають їх пити, різко набирають вагу. Так само я проти низькокалорійних дієт. Потім важко перевести людину на нормальну їжу, вона швидко товстішає.

Зате лікар підтримує вмивання шлунка. Натщесерце треба пити воду — звичайну або підкислену лимоном. У склянку можна додати меду.

— Деякі дієтологи радять з"їдати зранку яблуко — це та сама склянка води з лимоном. П"ючи кисле, ми готуємо шлунок до їжі, заставляємо виробляти соляну кислоту. Однак яку воду пити, треба обирати з лікарем. Від меду може бути печія, а від кислого — нудота, якщо є недуги шлунка.

Зараз ви читаєте новину «Дієтологи радять зранку з"їдати яблуко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі