понеділок, 20 серпня 2018 00:36

Дівчині з ДЦП та епілепсією вирівняли хребет

 

— Як уперше побачив цю дівчину, вона виглядала, наче тінь. Худа, шкіра та кістки, — розповідає Ігор Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — У 12-річної Віки з Києва — ДЦП (дитячий церебральний параліч. — ГПУ), епі­леп­сія та затримка розвитку. До того ж швидко прогресуючий сколіоз. Має викривлення в 90 градусів.

Вікторію оглянув професор Норберто Вентура. Він — один із провідних хірургів Іспанії, які лікують сколіоз. Працює в госпіталі "Сант Жуан де Деу" в Барселоні. З Міжнародним центром нейрохірургії співпрацює з 2007 року.

— Професор Вентура спостерігав за дитиною рік і не рекомендував поспішних операцій. Сказав — хай вона підросте та зміцніє. Спочатку ми думали закріпити вже існуюче викривлення, щоб хвороба не прогресувала. Але завдяки новітній методиці, що запровадив Норберто Вентура, її хребет можна було вирівняти майже до нуля.

Гроші на операцію родичі дів­чини шукали за допомогою благодійних фондів. Робити її іспанський професор приїхав у філіал Міжнародного центру нейрохірургії в Стрию.

— Операція тривала 6 годин. Ми укріпили спину за допомогою 24 титанових імплантатів. Хребет вдалося вирівняти майже повністю. Викривлення зараз становить не більш як 10–15 відсотків. Дівчина добре перенесла операцію. Через ДЦП погано ходить, шкутильгає. Завдяки операції їй стало набагато легше балансувати тіло. От уявіть канатохідця, що йде по натягнутій мотузці, та ще дує вітер. Так от, після операції почувається, ніби вітер більше не дує.

На повне відновлення Вікторії знадобиться кілька місяців.

— Через викривлення хребта в дитини були здавлені внутрішні органи. Тепер їй стане легше дихати, травлення буде краще, всі органи працюватимуть. Це дасть додатковий стимул для одужання, — додає Курілець.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка,

м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Дівчині з ДЦП та епілепсією вирівняли хребет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі