понеділок, 20 жовтня 2008 16:26

Дітям із поганим зором потрібно частіше гуляти

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  Медсестра реабілітаційно-діагностичного відділення Центру хірургії ока Світлана Демко вимірює внутрішньоочний тиск у пацієнта Андрія. Процедура безконтактна, тому безболісна
Медсестра реабілітаційно-діагностичного відділення Центру хірургії ока Світлана Демко вимірює внутрішньоочний тиск у пацієнта Андрія. Процедура безконтактна, тому безболісна

У столичному магазині іграшок "Казка нова" безкоштовно перевіряли зір у дітей. О десятій годині утворилися черги. Більшість дітей — дошкільнята або учні молодших класів. Киянка Вікторія привела на обстеження 10-річнуМаргариту.

доньку

— У нас проблем із зором нема. Але щоб перевірити його, дочці в поліклініці потрібно три дні, — розповідає невисока русява жінка. — А тут менш ніж за 5 хвилин усі дані готові.

Зір діагностують фахівці Центру мікрохірургії ока. Вони перевіряють його гостроту та вимірюють внутрішньоочний тиск. По завершенні видають листок із параметрами зору.

— Ми ще в молодших класах, тому якихось вправ для покращення зору не робимо. Але навантаження у школі ростуть, тож я вже думала про офтальмологічну профілактику, — каже Вікторія. — Єдине — обмежую доньці комп"ютер і телевізор. До 3 років я не давала їй солодкого, тому в нас здорові зуби. Так само намагаюся вберегти очі.

Головний офтальмолог України Сергій Риков радить школярам більше бувати на свіжому повітрі.

— Найбільше батьки не люблять, якщо радимо купити собаку, звісно, якщо дитина просить, — пояснює Сергій Олександрович. — Вигулювання собаки двічі на день — прекрасне тренування для очей і фізкультура. Інакше треба якомога частіше бувати на свіжому повітрі. У приміщенні око обмежене, й виникає спазм очного м"яза. Аби очі відпочивали, їм потрібно дивитися на відстань більше п"яти метрів.

Аби попередити проблеми із зором, батьки мають перевіряти дітей в окуліста із 3-місячного віку. Згодом на консультацію приходять у рік, три і перед школою.

— У три роки дитина має знати назви дрібних предметів. Часто кажуть, що не бачать предмет лише тому, що не знають, як він називається, — додає лікар. — Тут батьки винні.

Якщо проблеми із зором спадкові й окулярів не уникнути, медик радить купувати дитині іграшки в окулярах. Так вона не відчуватиме дискомфорту й швидше звикне.

Зараз ви читаєте новину «Дітям із поганим зором потрібно частіше гуляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі