середа, 30 квітня 2008 13:10

Дитячий церебральний параліч лікують уколами

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Денис Проценко захворів у три місяці. В інститут проблем болю його привезли рідні. Поїхати до Києва їм порадили у лікарні в Сумах
Денис Проценко захворів у три місяці. В інститут проблем болю його привезли рідні. Поїхати до Києва їм порадили у лікарні в Сумах

Хворого на ДЦП сина 2-річного Марка москвичка Наталія привезла лікувати до України. Хвороба розвинулася через пологову травму. Жінка каже, російські лікарі намагаються соціалізувати дітей із паралічем, пристосовувати до життя, а не лікувати. Розмовляємо у подільському відділенні Інституту проблем болю у Києві.

— Рік лікуємося у Володимира Козявкіна у Трускавці (у Міжнародній клініці відновного лікування застосовують комплексну терапію: рефлексотерапію, масаж, ритмічну гімнастику й лікування продуктами бджільництва. — "ГПУ"). Вирішили спробувати голковколювання, іпотерапію.

Щотижня у понеділок на 17.00 сюди приїздять батьки із хворими дітьми. Тетяна Проценко, 25 років, приїхала з Конотопа Сумської області. Разом із мамою привезли сина Дениса, 5 років.

— Параліч у сина почався у три місяці, відколи зробили манту, — жінка тримає Дениса на руках. Хлопчик усміхається й час від часу кличе: "Аля!". Так скорочено називає бабусю Валентину. — Лікуємося у Сумах, ходимо на масаж. Але цього замало, тому підключили терапію травами, застосовуємо капсули й уколи.

Каже, за рік сину стало краще. Він може стояти, сам їсть.

2-річний Едуард із Лебедина Сумської області вередує і плаче. Бабуся заколисує його, а мама розповідає:

— Нам сказали, що причина захворювання — кисневе голодування під час пологів і крововилив у мозок. Лікувалися вже багато. Їздили до Одеси на голковколювання — не допомогло. Ходимо на масажі й парафін у дитячу обласну лікарню в Сумах.

Парафінові прогрівання розслаблюють м"язи, дитина може рухатися. Ліва рука в Едика більш рухома, а от праву ніяк не розроблять.

У кімнаті зібралося майже десять хворих дітей разом із батьками. Доки розмовляємо, до кімнати заходить директор інституту лікар-невропатолог Володимир Берсенєв, 62 роки.

— Під час тривалих пологів у дитини передавлюються позвоночні артерії, це спричинює параліч. Голівка  перегинається й виникає ніби інсульт, — на моделі дитини лікар показує, як голівка згинається до шиї. — Тому й з"являються проблеми з рухом, ковтанням і мовою. Сонні артерії, що відповідають за інтелект, відкриті. І розумово дитина нормальна.

Обколюємо пошкоджені м"язи чотирма препаратами

Лікар додає, що першими хворобу зазвичай розпізнають бабусі. Тривожаться, що малюк у три-чотири місяці не тримає голівки.

 — Щоб відновити нормальну роботу м"язів, потрібно налагодити нервові зв"язки. Це як непідключений телефон, — Володимир Андрійович звертається до мами Дениса з Конотопа: — У вашого хлопчика тече слина. Науковці підрахували, витікає до трьох літрів за день. Це проблема лицьового нерву. Треба зняти параліч губ — і все буде нормально.

Володимир Берсенєв зазначає, що менша дитина — то легше лікувати. Найкраще, коли приводять малюка до року. Його вдається відновити за рік.

— Курсів лікування буде одинадцять — це п"ятдесят п"ять ін"єкцій. Обколюємо всі пошкоджені м"язи чотирма препаратами. Ліки закордонні. Починаємо сьогодні й лікуємо п"ять днів поспіль. Потім розстанемося на квартал і коригуватимемо лікування залежно від результатів.

Лікар запевняє, що діти, яких ретельно лікують, одужують.

Як знайти

Подільське відділення Інституту проблем болю, що лікує дітей із ДЦП, розташоване у Києві на вул. Верхній Вал, 18.
Тел.: (044) 417 20 13.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий церебральний параліч лікують уколами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі