Ексклюзиви
середа, 20 жовтня 2010 08:04

Дитину охолодили до 18 градусів

Дитину охолодили до 18 градусів

Британські хірурги провели унікальну операцію на серці дитини. В одномісячної Сами Зохір виявили рідкісну ваду серця. Кровоносні судини, які постачають кисень у ліве передсердя, були приєднані до правого. Щоб провести операцію, лікарі охолодили кров дитини з 37° до 18°. Для цього довкола голови немовляти розмістили мішки з льодом. Потім зробили ін'єкцію, яка зупинила серце. І відключили апарат штучного кровообігу. Протягом 23 хв. Сама перебувала у стані клінічної смерті.

— Це було схоже на занурення тіла у відро з крижаною водою, — розповідає кардіохірург Тайн-Ен Хсіао. — При нормальній температурі тіла смерть мозку настає за 4–5 хвилин. У заморожених клітинах процес руйнування сповільнюється. Завдяки цьому ми отримали 50 хвилин для порятунку. Головним завданням було місцями замінити судини і встигнути перезапустити серце до початку руйнування мозку та внутрішніх органів. Нам довелося оперувати судини, тонші за рисовий папір. Пришивали їх нитками, тоншими за людську волосину. Дівчину оживили, повернувши їй теплу кров. Після операції вона вперше розплющила очі.

Самі Зохір вже півроку. Її зняли з обліку в лікарні. Про операцію нагадує лише невеликий шрам на грудях.

— Ми не могли раніше розповісти про операцію, бо не знали, як дитина почуватиметься, — говорить хірург. — Період реабілітації дуже складний.

Київський професор медичних наук Олександр Довгань, 51 рік, каже, що в Україні з вадами серця народжується восьмеро дітей на 1000.

— Неправильне розміщення кровоносних судин трапляється у 9 відсотків дітей з вродженими вадами серця. Операції з охолодженням дітей і зупинкою серця робимо давно. Проводимо їх з першого дня їхнього життя. Але при цьому не вимикаємо апарата штучного кровообігу, як зробили це за кордоном. Поки що не було такої потреби. Якщо метод з вимкненим апаратом визнають кращим та безпечним, також будемо його застосовувати.

Зараз ви читаєте новину «Дитину охолодили до 18 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути