четвер, 02 вересня 2010 07:00

Діти запихають у ніс батарейки і копійки

Автор: фото: Ольга ДЕНИС
  Лікар Юрій Молочек оглядає в столичному Охматдиті киянку 4-річну Лізу Романенко. Вона запхала в носа круглу батарейку
Лікар Юрій Молочек оглядає в столичному Охматдиті киянку 4-річну Лізу Романенко. Вона запхала в носа круглу батарейку

4-річна Ліза Романенко із Сумщини запхала в ніс батарейку-таблетку. Її мати про це довідалася через день, коли ніздря доньки набрякла. Звернулася в районну поліклініку, але лікар витягти предмет не зміг. Порадив везти пацієнтку в столичний Охматдит.

Юрій Молочек, 42 роки, завідувач лор-відділення витяг батарейку за 5 хв. Інструментом із петлею на кінці зачепив "таблетку" і просунув її назовні. Каже, діти часто запихають батарейки в ніс і забувають про це. Ті прилипають і не турбують їх, поки з носа не запахне гнилим..

— Маленькі батарейки з годинників чи калькуляторів — найнебезпечніші. Їх легко вдихнути. На межі гортані й трахеї предмет може застряти, від чого дитина задихнеться. Батарейка прилипає до слизової оболонки чи перетинки у вусі й викликає омертвіння тканин. Речовина з її робочої поверхні всмоктується в тіло. Під батарейкою виникають навіть діри, як тунелі, утворюються чиряки.

Улітку отоларингологам часто доводиться витягати жуків, комах, бліх, тарганів. Найчастіше вони залазять дітям у вухо під час сну чи ігор на природі.

— Комаха потрапляє всередину і ворушиться, через що дитина лякається. Жуки шукають вихід, залазять до перетинки. Шкребуть її лапами, що викликає сильний біль. Виймати живого жука небезпечно й боляче. Якщо витягати комаху самому, то можна лише нашкодити. Лікар спершу жука вб"є масляним розчином, який закапає у вухо. Потім вийме комаху інструментом.

Найчастіше доводиться виймати квасолю, коштовності,  канцелярські кнопки

У носі комахи небезпечні тим, що можуть потрапити в гортань. Далі — у легені. Тоді роблять операцію. У гіршому випадку, через різкий спазм у горлі дитина може задихнутися.

— Коли потрапило щось до носа, спершу нехай дитина спробує сильно висякатися. Якщо не вдається — ідіть в лікарню.

Спроби запхати собі щось у ніс чи вуха починаються в 5–6 місяців, коли дитина хапає різні предмети. Тривають переважно до 6 років. Старші діти роблять це випадково. Найчастіше доводиться виймати квасолю, горох, крупи, коліщатка від іграшок, ковпачки від ручок, коштовності, скріпки, канцелярські кнопки і монети.

— Навіть піврічна дитина може запхати собі в ніс 5-копієчну монету. Туди вона пролазить, бо ніздрі розтягуються. А от вийняти може тільки лікар.

Зараз ви читаєте новину «Діти запихають у ніс батарейки і копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі