понеділок, 24 грудня 2007 16:02

Діти хворіють через забруднене повітря

Діти, народжені за допомогою запланованого кесарева розтину, у чотири рази частіше мають хворі легені. Такого висновку дійшли датські медики, які проаналізували дані про 34 тис. пологів. Операцію вони радять перенести із 37-го на 39-й тиждень вагітності. Тоді зменшується ризик ускладнень. Медики клініки Орхуса пояснюють це гормональними змінами в організмі матері, необхідними для розвитку легенів немовлят.

В Україні такої статистики немає. Акушери-гінекологи кажуть, що кесареві розтини роблять одиницям, лише за показаннями, починаючи з 28-го тижня вагітності.

— Запланований кесарів розтин робиться тоді, коли у вагітної починаються перейми, а не за рішенням датських вчених, — каже Ольга Мельничук, 29 років, акушер-гінеколог Київського центру репродуктивного здоров"я. — Крім того, за медичними даними на 37-му тижні легені дитини вже розвинуті.

Педіатри ж пояснюють хворобливість українських дітей високою загазованістю повітря.

— На легеневі недуги хворіють усі дітки, — пояснює Лариса Замкова, 43 роки, завідуюча відділенням денного стаціонару дитячої поліклініки N4 Святошинського району столиці. — Головна проблема, що вони з народження дихають забрудненим повітрям. Організм змушений тратити сили на його очищення. А захисна система падає.

Зараз ви читаєте новину «Діти хворіють через забруднене повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі