понеділок, 18 вересня 2006 15:11

Дисбактеріоз у грудних дітей стається з вини мами

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Головний дитячий гастроентеролог Києва Світлана Вороніна оглядає семирічну Настю, яка лікує дисбактеріоз у стаціонарі київської дитлікарні №9
Головний дитячий гастроентеролог Києва Світлана Вороніна оглядає семирічну Настю, яка лікує дисбактеріоз у стаціонарі київської дитлікарні №9

Шестимісячній киянці Вікторії лікарі поставили діагноз "дисбактеріоз" — порушення мікрофлори кишечнику. Виявилося, хворобу спровокувало вживання дитячого харчування. Мама Ольга, 24 роки, збиралася виходити на роботу й з грудного вигодовування почала переводити дочку на штучне.

При дисбактеріозі патогенні бактерії (збудники дизентерії, сальмонельозу, стафілококу) витісняють зі свого місця захисних (біфідо-лактобактерії, кишкову паличку). Проблеми із кишечником найчастіше виникають у маленьких дітей від чотирьох місяців до трьох років.

— За рік у гастровідділення дев"ятої дитячої клінічної лікарні в Києві потрапляє більше тисячі пацієнтів і чверть із них лікують дисбактеріоз, — каже головний дитячий гастроентеролог Києва Світлана Вороніна, 52 роки.

Лікарі схвалюють заборону чіпсів у школах

Якщо в дитини віком до року виявляють дисбактеріоз, винні в цьому здебільшого мами. Вони або самі неправильно харчуються, або рано (до річного віку) переводять дітей на штучне вигодовування. Гастроентерологи розповідають про випадки, коли річним малятам батьки дають їсти курку гриль і навіть шашлик. Організм дитини не витримує таких навантажень, і це неминуче провокує хворобу кишечнику.

— У новонародженого шлунково-кишковий тракт стерильний, — пояснює Світлана Степанівна. — Поступово його заселяють мікроорганізми, які допомагають організму перетравлювати їжу. Коли ж у кишковик потрапляє дуже тяжка, гостра їжа, вона знищує захисну мікрофлору. Настає розлад.

Перші ознаки розладу — відрижки, біль у шлунку, здуття, поганий апетит, закрепи, пронос. Якщо вчасно не звернутися по допомогу, додадуться інші хвороби: імунодефіцит, алергія, шкірні висипання.

Щоб лікувати дисбактеріоз, потрібно виявити його причину. Первинний спричинює неправильне харчування. Супутній — результат інфекційних хвороб, отруєння, гастритів і тривалого вживання антибіотиків. Лікарі розпитують в батьків, що було з дитиною до хвороби, розмовляють із самим маленьким пацієнтом і роблять у нього посів калу. Відповідно до результату досліджень призначають лікування: пігулки та дієту. Як правило, категорично забороняють їсти смажене, жирне, солоне, гостре. Батькам же радять набиратися терпіння.

— Первинний дисбактеріоз лікують протягом місяця, а супутній — три. Ще за три пацієнт повинен повторно здавати аналізи, — розповідає Світлана Вороніна.

Кишкова паличка відновлюється в кислому середовищі

Найлегше лікувати дітей від трьох до десяти років. Вони слухняні й перебувають під постійною опікою дорослих. Складніше зі старшими. Ті щодо всього мають свою думку й роблять, як вважають за потрібне — їдять чіпси, сухарики "до пива". Саме ненатуральна їжа є однією з найчастіших причин дисбактеріозу. Лікарі схвалюють заборону продажу чіпсів в українських школах.

— Окрім того, щоб мікрофлора "проросла", її потім треба підкислити, — додає гастроентеролог. — Рекомендуємо давати дітям кисломолочні продукти — кефіри, йогурти. Грудним дітям, залежно від віку, можна збільшити щоденну порцію кисломолочного до 50–100 мілілітрів. Дітям, старшим трьох років — без обмежень.

Споживання свіжого молока хворим на дисбактеріоз лікарі радять обмежити. Кишкова паличка швидше відновлюється в кислому середовищі, а молоко солодке.

Недолікований розлад провокує рак

Дисбактеріоз називають однією з основних соціальних хвороб століття. За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, він вражає кожну п"яту людину на Землі. Лікарі кажуть, що пацієнти самі собі шкодять: харчуються синтезованими продуктами, які вбивають мікрофлору, надміру вживають антибіотики, недоліковують інфекційні хвороби.
Розлад мікрофлори кишечника призводить до порушень в імунній системі, анемії, алергії, депресії та психічних відхилень, захворювань шкіри, навіть до раку товстого кишечнику.

Зараз ви читаєте новину «Дисбактеріоз у грудних дітей стається з вини мами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі