пʼятниця, 09 серпня 2019 07:55

Діні Макаровій після пологів пересадили серце

Автор: ФОТО надане Діною Макаровою
  Діна Макарова з чотиримісячною дочкою Ладою через 2,5 ­місяця після пересадки серця
Діна Макарова з чотиримісячною дочкою Ладою через 2,5 ­місяця після пересадки серця

28-річна Діна Макарова із села Петрівка-Роменська Гадяцького району Полтавської області виносила та народила здорову дитину, маючи пухлину серця. А за півтора місяця отримала донорський орган. Трансплантацію провели у Мінському науково-практичному центрі хірургії, трансплантології і гематології три місяці тому.

— З дитинства Діна фізично загартована. Її тато Анатолій Васильович — учитель фізкультури. Брала участь у спортивних змаганнях. Грала на піаніно, отримала педагогічну освіту. Викладає в музичній школі, — розповідає мати Діни Валентина Кравченко, 49 років. — А в 20 років її серце "зірвалося" — почалася сильна аритмія. Билося понад 200 ударів на хвилину. Дочці врятували життя в реанімації. Лікували в Полтаві, згодом направили до Києва. Там 2011 року виявили пухлину — ліпому.

У Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова встановили, що пухлина доброякісна, однак неоперабельна. Розміром дев'ять на вісім сантиметрів, трохи менша за саме серце. Покривала його, наче павутина. 2012‑го Діні встановили дефібрилятор-кардіовертер — пристрій, який за допомогою електричних розрядів виправляє аритмію.

— Змирилася, що пухлину вирізати неможливо. Не обмежувала себе — бігала 10 кілометрів, каталася на велосипеді. Робила більше, ніж деякі здорові, — розповідає Діна Макарова.

У грудні позаторік Діна перехворіла на лівобічне запалення легень. Навесні 2018-го вийшла заміж. За кілька місяців почалися сильні серцеві напади. Із реанімації районної лікарні доправили до Полтави. Звідти — "швидкою" в Інститут Амосова. Так дізналася, що вагітна і що пухлина почала рости.

— Коли завагітніла, вже нічого не могла робити — задихалася. Серце постійно нерівно билося, особливо вночі відчувала, — каже жінка.

— Ніхто не рекомендував народжувати. Лікарі пропонували аборт. Але Діна відмовилася. Їй, мені та нашим родичам снилося, що дитина народиться здоровою, — додає мати Діни.

Під час обстеження виявили, що батарея в Діниному кардіовертері практично розряджена. Розрахована на 15 років, а не витримала й восьми — так часто доводилося працювати приладу.

— Ліпома серця зустрічається рідко. Можливо, один випадок на 100 тисяч. А інвазивна ліпома, яка включає в себе ще й міокард, — один на мільйон пацієнтів, — розповідає головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії Сергій Сіромаха, 44 роки.

— За 60-річну історію Інституту Амосова такий випадок другий. А подібна хвороба у вагітної — уніка­льна. Принаймні в доступній літературі таких випадків не описано. Діна потрапила до групи вкрай високого ризику. Ми вели її із другого триместру вагітності. Вражене серце не могло нормально скорочуватися. Замінили кардіовертер-дефібрилятор, який знайшли за бюджетною програмою в іншій області. І спостерігали до самих пологів.

Лікарі переживали, щоб доносила дитину хоча би сім місяців. Наприкінці 38-го тижня зробили кесарів розтин. 20 березня з'явилася на світ Лада. Доношене маля важило 2800 г.

— За тиждень після пологів провели біопсію, отримали підтвердження типу пухлини. Дитина народилася здоровою, але серце жінки здавало. Увесь цей час працював дефібрилятор, недуга прогресувала. З'явилася тріщина на серці, підтікала кров. Єдиний варіант — трансплантація. В Україні її не виконують. Звернулися до колег у Білорусі, — продовжує Сергій Сіромаха.

— На пересадку серця потрібно було 100 тисяч доларів. Перша реакція — поїхати додому і прожити, скільки Бог дав. Але розуміла, що мені є для кого жити, — згадує Діна.

Завдяки підтримці народних депутатів удалося отримати транш на лікування за кордоном. Везли Діну до Мінська реанімобілем у супроводі медичної бригади. Операцію провели наступного дня — 1 травня. За десять днів жінка повернулася до Києва.

— Нарешті мені нормально дихається. Не відчуваю серце чужим. Трохи болять шви після операції. Лікарі кажуть, із часом минеться. Тепер я можу сміятися. А то лікарі забороняли виявляти емоції, та й фізично було боляче. Можу їсти, спати, як хочу — те, чого не мала. Повноцінною себе відчую, коли зможу підняти дитину на руки і займатися спортом. Лікарі поки що забороняють. Має минути ще зо три місяці, — каже жінка.

Лікарі оглядають Діну щомісяця. Нині вирушила до Білорусі. Там проведуть обстеження, щоб з'ясувати, чи прижилося серце.

Зараз ви читаєте новину «Діні Макаровій після пологів пересадили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі